فصل تابستان آغاز شد اما خبری از هیاهوی همیشگی در بازار اجاره مسکن نیست. به نظر می آید که تعداد فایل هایی که برای اجاره عرضه شده اند، بسیار کم است.
به گزارش پرشین سازه ، جستجوی کوتاهی در بازار اجاره نشان می دهد که فایل چندانی در آن وجود ندارد و واسطه های بازار، وضعیت را راکد عنوان کرده اند.
به نظر می آید که بخش زیادی از مستاجران و موجران، ترجیح می دهند که با وجود هزینه های بالای قرارداد اجاره، قرارداد خود را تمدید کنند. خیلی از آن ها حتی به بنگاه داران مراجعه هم نمی کنند و قرارداد قبلی را پشت نویسی می کنند.
نتیجه ی این وضعیت، کاهش محسوس عرضه ی فایل های اجاره به بازار است. البته ناگفته نماند که تعداد تقاضاهای موجود در بازار نیز خیلی کمتر شده است. خلاصه مشخص است که هر دو طرف قرارداد برای فرار از هزینه های کمرشکن جا به جایی، ترجیح داده اند که توافق کنند و قراردادهای خود را تمدید نمایند.
البته نباید فراموش کرد که در حال حاضر، واحدهای جدیدی هم ساخته نمی شود که بازار عرضه شوند. مدت هاست که بازار ساخت و ساز مسکن، جذابیت خود را برای سازندگان از دست داده و همین موضوع، عرضه ی ملک به بازار اجاره را کم کرده است. بیشتر کسانی که در حال حاضر، حضور فعالی در معاملات مسکن دارند، سرمایه گذاران و دلالانی هستند که می خواهند برای فرار از نابودی سرمایه هایشان، ملکی خریداری کنند.
علاوه بر این، در سال جاری شاهد بودیم که سرعت رشد اجاره بها نسبت به سال های قبل کمتر بوده است و همین موضوع، تمایل موجران به یافتن مشتری هایی با قیمت بالاتر، کمرنگ کرده است.
بیشترشان می دانند که نمی توانند مثل دو سال گذشته، قیمت ها را به شکل شدیدی بالاتر ببرند و همین موضوع، تعداد فایل های اجاره را کمتر کرده است.
اما نکته ی مهم این جاست که هنوز هم بخش زیادی از جامعه از اجاره ی واحدهای مسکونی در پایتخت، ناتوان هستند. قیمت ها هنوز هم بالاست و مشخصا نمی توان عنوان کرد که به محدوده ی مطلوبی رسیده اند.
وضعیت اجاره ی مسکن در نقاط مختلف تهران
خانه ای در غرب تهران و در محله ی جنت آباد جنوبی که ۶۱ متر دارد، با ۱۵۰ میلیون تومان رهن و ۱۲ میلیون اجاره، عرضه شده است.
ضمناً منطقه ی جنت آباد جنوبی یکی از ارزان تری محله های غرب تهران است که فرصت اجاره ی ملکی با قیمت مناسب، مهیاست.
از سوی دیگر، محله های شمال شهر به رقم های عجیب و غریبی دست پیدا کرده اند. یک واحد مسکونی ۱۲۰ متری در فرمانیه، ۱ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان رهن کامل، قیمت گذاری شده است. مبلغی که تا همین سال های نه چندان دور، می توانست برای خرید یک خانه در تهران و در همین محله، کافی باشد.
وضعیت مسکن در نقاط مرکزی شهر نیز تعریف چندانی ندارد. خانه ۸۵ متری در بلوار کشاورز و خیابان کبکانیان، با قیمت ۱۰۰ میلیون تومان رهن و ۲۰ میلیون اجاره ی ماهیانه، قیمت گذاری شده است. پیش از این، مناطق مرکزی برای اسکان و زندگی دانشجویان مناسب بود اما حالا کدام دانشجوست که می تواند چنین خانه ای رهن و اجاره کند؟!
اگر کمی به مناطق جنوبی تر شهر تهران برویم، شاید بتوان واحدهای مناسب تری پیدا کرد. مثلا یک واحد مسکونی ۴۱ متری در میدان امام حسین، خیابان صفا غربی با قیمت ۳۶۰ میلیون تومان رهن کامل عرضه شده است. طبیعتا این واحد مسکونی فاقد امکانات می باشد.
محله های شرق تهران نیز در مدتی کوتاه، رشد زیادی در اجاره پیدا کردند. یک واحد ۱۲۰ متری در محله ی تهرانپارس با قیمت ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان اجاره، عرضه شده است.
میدان آرژانتین نیز به عنوان یکی از محله های نسبتا شمال شهر، دست کمی از دیگر نقاط و محله ها ندارد. یک واحد ۸۰ متری با امکانات معمولی، ۳۰۰ میلیون تومان رهن کامل و ماهانه ۱۵ میلیون اجاره دارد.
بررسی قیمت های بازار به خوبی مشخص می کند که چرا بخش زیادی از مستاجران تمایلی به جا به جایی ندارند و ترجیح می دهند که با اندکی چک و چانه، در خانه ی فعلی خود باقی بمانند.
از سوی دیگر، موجران هم می دانند که پیدا کردن مستاجر برای واحد خود در شرایط کنونی، کار بسیار سختی است. در نتیجه به افزایش قیمت کم، قانع می شوند و قراردادها را تمدید می کنند.
با تمام این تفاصیل، می توان گفت که تابستان سال ۱۴۰۲، فصل نسبتا آرامی برای مستاجران خواهد بود.