نهضت ملی مسکن در بن‌بست؛ نیاز به تغییر رویکرد دولت

نهضت ملی مسکن در بن‌بست؛ نیاز به تغییر رویکرد دولت

تکمیل طرح نهضت ملی مسکن؛ نیازمند تغییر در تامین مالی و حمایت از انبوه‌سازان


با این شیوه ای که دولت در پیش گرفته، بعید است به زودی طرح نهضت ملی مسکن تکمیل شود. رئیس هیات مدیره انجمن انبوه سازان استان تهران می گوید که تنها راه تکمیل این طرح، ارائه تسهیلات بلندمدت و ارزان است که متقاضیان هم توان پرداخت اقساط آن را داشته باشند. به عبارت دیگر، شیوه های تامین مالی طرح نهضت ملی مسکن باید به طور کامل تغییر کند.

به گزارش پرشین سازه ، ایرج رهبر می گوید که ورود دولت به حوزه مسکن سازی از همان اول اشتباه بود و اگر حالا هم به دنبال جبران است، باید شعار تصدی گری بخش خصوصی را به معنای واقعی کلمه محقق سازد. البته تا به امروز، اقدام خاصی در رابطه با این موضوع انجام نگرفته است.

بخش سیاست گذاری باید به طور کامل در اختیار دولت باشد و با سیاست هایی که وضع می کند، از بخش خصوصی که متصدی امر ساخت و ساز است، حمایت کند. دولت می تواند با ارائه تسهیلات، زمین دولتی، تسهیل در امور صدور پروانه، انشعابات و غیره به بخش خصوصی کمک کند تا هرچه سریع تر، واحدهای موردنیاز را تکمیل نماید.

یکی دیگر از موضوعاتی که تبدیل به مشکل برای انبوه سازان و بخش خصوصی شده، دخالت دولت در طراحی ساختمان است. ایرج رهبر می گوید که باید دولت دست بخش خصوصی را برای طراحی، انتخاب تعداد طبقات، جانمایی و غیره باز بگذارد. به هرحال دانش و تجربه این بخش در حوزه ساخت و ساز بیشتر از دولت است و قطعاً می تواند تصمیمات بهتری بگیرد.

تمام طرح های مسکن سازی دولتی که پیش از این اجرا شده اند، از ضعف بزرگ طراحی و جانمایی رنج می برند. متاسفانه طرح نهضت ملی مسکن نیز به همان سو می رود و بعید است که اتفاق جدیدی در طی آن رخ بدهد.

بانک ها به طرح نهضت ملی مسکن وام نمی دهند و همان اتفاق مسکن مهر در حال تکرار شدن است. حتی زیرساخت های لازم برای پیشبرد پروژه های نهضت ملی مسکن ساخته نشده و همین عامل اثبات می کند که مسیرهای قدیمی دوباره در حال پیموده شدن هستند. این در حالیست که همه از وضعیت مسکن مهر و مشکلات مربوط به آن باخبر هستند و می دانند که به هیچ وجه نباید اجازه تکرار این معضلات را داد.

ایرج رهبر بار دیگر تاکید کرد که انبوه سازان آماده حضور در طرح نهضت ملی مسکن را دارند و دوباره ایده واگذاری زمین رایگان از سوی دولت و ساخت مسکن از طرف انبوه سازان را مطرح کرد. بر اساس گفته های ایشان، حتی تفاهم نامه هایی هم در راستای این موضوع امضاء شده اما هنوز خبری از اجرایی شدن این تفاهم نامه‌ها نیست.

از میان ۶۰۰ شرکت انبوه سازی موجود در تهران، فقط ۳۰ الی ۳۵ شرکت مشغول ساخت و ساز مسکن حمایتی هستند. اگر فرصت و شرایط برای حضور الباقی انبوه سازان فراهم شود، قطعاً می توانند طرح های مسکن ملی را به پایان برسانند.

ایرج رهبر در ادامه صحبت های خود اعلام کرد:

از آنجایی که در سال های گذشته تیراژ ساخت مسکن پایین آمد، حالا با تقاضای انباشته زیادی مواجه هستیم. دولت هم برای اینکه بتواند قیمت را کنترل کند، سیاست های دستوری را از سر گرفته اما شواهد نشان می دهد که اساساً این سیاست ها چندان موفقیت آمیز نبوده اند.

وی در ادامه تاکید کرد که برخلاف دولت، بخش خصوصی هیچ اعتقادی به سیاست های دستوری و تعیین تکلیف کردن برای بازار ندارد و باید شرایط را به گونه ای پیش برد که فضای رقابت پیش بیاید. دولت باید بتواند فضای رقابتی برای انبوه سازان و دیگر فعالان ساختمانی ایجاد کند. با این فرمول، دیگر قطعاً شاهد خالی نگه داشتن واحدهای ساخته شده نخواهیم بود؛ چرا که هزینه های آن خیلی بیشتر خواهد شد.

نکته اینجاست که حتی آمار دقیقی هم در رابطه با تعداد واحدهای خالی وجود ندارد. در غیر این صورت، وضعیت مالیات ستانی از واحدهای خالی اینگونه پیش نمی رفت. رئیس هیات مدیره انجمن انبوه سازان استان تهران می گوید که مجموعه تمام این اتفاقات و تصمیمات به ایجاد ناترازی در عرضه و تقاضا منجر شده و عقب ماندگی بزرگی در حوزه مسکن پدیده آورده است. به همین دلیل راه دیگری جز تولید مسکن جدید باقی نمانده!

از نگاه ایرج رهبر، دولت تا به امروز نتوانسته با طرح نهضت ملی مسکن دهک های پایین را خانه دار کند. رویکرد ابتدایی دولت این بود که با ارائه زمین به متقاضیان، آنها را خانه دار کند اما تورم بالا باعث شد که هزینه های ساخت و ساز بالا برود و به این ترتیب، آورده متقاضیان نیز بیشتر شود. از طرف دیگر بانک ها نیز همکاری لازم را نکردند و تسهیلات مربوطه را در اختیار سازندگان قرار ندادند. حالا ساخت و تحویل این واحدها با مشکل رو به رو شده و مشخصاً نشان می دهد که رویکردهای قبلی برای تکمیل این طرح، بی فایده هستند.

دولت باید به دنبال عرضه وام های ارزان قیمت با اقساط طولانی و سبک باشد، به نحوی که پرداخت آنها از عهده متقاضیان برآید. در یک کلام، دولت باید روش های تامین مالی طرح نهضت ملی مسکن را تغییر دهد.

دیدگاه ها غیرفعال است