تا زمانی که مالکان بافت فرسوده قدرت ساخت و ساز و نوسازی نداشته باشند، طرح مزبور پیش نخواهد رفت. به همین دلیل است که باید سرمایه گذاران با مشوق های مختلف به سرمایه گذاری در این بخش جلب شوند.
به گزارش پرشین سازه ، مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران تاکید کرد که در حال حاضر، حتی اگر شهرداری در صدور مجوز نوسازی تاخیر کند، این پروانه های ساختمانی به شکل خودکار صادر می شوند. همچنین در برنامه هفتم توسعه، مشوق های جدیدی برای نوسازی در نظر گرفته شده است.
محمد آئینی می گوید که در چهارچوب این برنامه، مشوق های دیگری برای سازندگان بافت فرسوده در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته در نظر گرفته شده است. بیشتر این مشوق ها از نوع تسهیلات مالی و قانونی است تا سرمایه گذاران و مالکان به ترمیم این بافت، تشویق شوند.
برخی از این مشوق ها شامل تسری حمایت های مناطق محروم به بافت فرسوده، تخفیف های شهرداری و نظام مهندسی، وام کم بهره، امکان دریافت طبقات اضافی برای پروژه های نوسازی و غیره می باشد. نکته جالب توجه اینجاست که زمین ها و املاک مجاور بافت فرسوده نیز از این تسهیلات بهره مند خواهند شد. در واقع، دولت به دنبال مشارکت مالکان و سرمایه گذاران در طرح های نوسازی بافت فرسوده است. به این ترتیب تحولی عظیم در شرایط زندگی ساکنان این مناطق به وجود خواهد آمد.
محمد آئینی در طی گفتگویی با خبرنگاران اعلام کرد که در برنامه هفتم توسعه چنین آمده که تمام حمایت هایی که از مناطق محروم می شود، باید به بافت فرسوده نیز تسری پیدا کند. به این ترتیب هر امتیازی که مناطق محروم دارند، برای بافت فرسوده نیز می توان قائل شد. برخی از این امتیازات در حوزه احداث واحدهای جدید، گردشگری، ورزشی، آموزشی، فرهنگی و صنایع محلی است.
علاوه بر این، امتیازاتی که برای بافت فرسوده در نظر گرفته شده، به اراضی و املاک مجاور نیز تعلق پیدا می کند. مثلاً اگر کسی بخواهد در مجاورت بافت فرسوده، یک مسکن معوض بسازد یا خدماتی برای این بخش ارائه کند، می تواند از امتیازهای در نظر گرفته شده برای بافت فرسوده بهره ببرد.
محمد آئینی در ادامه به شرح مشکلاتی که در خصوص مشارکت با مالکان بافت فرسوده وجود دارد، پرداخت و خاطرنشان ساخت که زمین های موجود در این بافت، تماماً به مردم تعلق دارد. بیشتر این ساکنان، بودجه کافی برای ساخت و ساز مسکن ندارند و به همین دلیل، جلب رضایت آنها برای نوسازی، کار سختی است.
اینجاست که پای سرمایه گذاران خصوصی وسط می آید و می توان با اتصال مالک و سرمایه گذار، پروژه ها را پیش برد. البته برخی از مالکان تمایلی به مشارکت ندارند و همین موضوع سبب می شود که مشکلاتی در فرآیند نوسازی رخ دهد.
محمد آئینی در توضیح راهکار این معضل گفت:
برای حل این مشکل، طرح هایی ارائه شده که حتی در صورتی که زمین های مزبور خارج از بافت فرسوده باشند، اگر پروژه ای از لحاظ نوسازی یا تامین خدمات به بافت فرسوده مرتبط باشد، همان امتیازها و خدمات را دریافت کند.
سوال اینجاست که تسهیلات در نظر گرفته شده برای جلب مشارکت سرمایه گذاران چیست؟ مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری اعلام کرد که تنوع این تسهیلات بسیار بالاست. مثلاً مالکان و سازندگان می توانند از تخفیف ۵۰ الی ۱۰۰ درصدی پروانه ساخت بهره مند شوند. همچنین وام کم بهره به آنها تعلق می گیرد که کمک هزینه ساخت و ساز خواهد شد.
علاوه بر این، می توانند خدمات نظام مهندسی را با تخفیف دریافت کنند. برخی مواقع هم طبقه اضافی و تشویقی به این سازندگان تعلق می گیرد یا اینکه می توانند کاربری اراضی را تغییر بدهند که بر ارزش کلی ملک می افزاید.
از دیگر تسهیلات ارائه شده به سازندگان، دریافت طبقات اضافی برای پروژه های مسکونی معوضی است که در نزدیکی بافت فرسوده ساخته می شوند.
آئینی اعلام کرد که تا به امروز، بسیاری از انبوه سازان از طرح های مزبور استقبال کرده اند اما مشکل اینجاست که اطلاع رسانی به درستی صورت نگرفته و عموم مردم از این ماجرا بی خبر هستند. جلسات مختلفی در آینده برای رسیدگی به این موضوع برگزار خواهد شد و اطلاعات دقیق تری به سازندگان و سرمایه گذاران داده خواهد شد.
یکی دیگر از تسهیلات در نظر گرفته شده برای سازندگان بافت فرسوده، ارائه وام ارزان است. در واقع تمام وام هایی که برای طرح نهضت ملی مسکن در نظر گرفته شده، به نوسازی نیز اختصاص خواهد یافت. علاوه بر این، متقاضیان می توانند وام اسکان موقت نیز دریافت کنند.
از دیگر تسهیلات مالی ارائه شده برای سازندگان، تخفیف در خدمات مهندسی، صدور پروانه ساخت و دیگر مسائل مالیست.
تلاش شده که تا جای ممکن از سازندگان بافت فرسوده حمایت شود تا به زودی شاهد تحولی بزرگ در طرح های نوسازی باشیم.