فروش زمین‌های دولتی می‌تواند اقتصاد ایران را متحول می‌کند

فروش زمین‌های دولتی می‌تواند اقتصاد ایران را متحول می‌کند

واگذاری زمین‌های دولتی؛ راهکاری برای مهار تورم و کاهش کسری بودجه


دولت به شدت کسری بودجه دارد و در حال حاضر، هیچ راهکار پایداری برای جبران این کسری در چنته ندارد اما یکی از کارشناسان اقتصادی پیشنهاد کرده که با واگذاری زمین های خود، می تواند علاوه بر تامین بودجه، تورم را هم مهار کند.

به گزارش پرشین سازه ، بزرگترین مالک زمین در کشور دولت است. دولت با احتکار این اراضی، اختلال بزرگی در بازار زمین و مسکن پدید آورده و به همین سادگی هم حاضر به فروش املاک و زمین های خود نمی شود.

نگاهی به وضعیت اقتصادی دولت، ریشه بسیاری از مشکلات را مشخص می کند. دولت علاوه بر یارانه نقدی که از سال ۸۰ به مردم پرداخت می کند، یارانه پنهان زیادی به بخش های مختلف ارائه می نماید و همین عامل سبب می شود که همواره دچار مشکل تامین بودجه باشد.

هر بار که دولت در تامین منبع بودجه یارانه ها دچار مشکل می شود، رو به استقراض از بانک مرکزی می آورد و معضل را موقتا حل می کند اما آیا این آخرین راهکار دولت خواهد بود؟ آیا متوجه نیست که با خلق پول، فقط تورم را افزایش می دهد و سبد معیشت خانوار را کوچک تر می نماید؟ واقعیت اینجاست که دولت برای تامین یارانه ای که به مردم می دهد، مدام در حال تولید تورم است. تورمی که بر تمام ابعاد زندگی شهروندان ایرانی اثر می گذارد و حتی در برخی موارد مثل مسکن به یک بحران تمام عیار تبدیل می شود.

عطا بهرامی، کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی می گوید که دولت به جای این اقدامات که در نهایت به کوچک شدن سفره مردم منجر خواهد شد، بهتر است اراضی خود را به مردم واگذار کند و به این ترتیب ۴۰ تا ۷۰ درصد هزینه مسکن را از سبد معیشت خانوار حذف خواهد کرد. در این صورت دیگر نیازی به خلق پول و در نتیجه تورم زایی نخواهد داشت.

ایشان در ادامه تاکید کرد که دولت به جای استقراض از وام برای تامین بودجه، به روش های این چنینی روی بیاورد. زمین های احتکار شده می توانند کلید نجات وضعیت اقتصادی دولت و ملت باشند.

بهرامی در ادامه صحبت های خود یادآور شد که ۴۰ درصد درآمد خانوار صرف هزینه های مسکن می شود. بعد از مسکن بیشترین سهم هزینه به خودرو مربوط می شود که ۲۰ درصد درآمد را به خود اختصاص می دهد.

کمترین هزینه های خانواده نیز به بخش آموزش، سلامت و تفریح مربوط می شود. دولت در حال حاضر دارای ۱ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار زمین احتکار شده است. اگر این زمین ها را به مردم واگذار کند، موفق به حذف ۴۰ درصد هزینه مسکن از سبد خانوار خواهد شد و تغییری شگرف و عظیم در معیشت افراد به وجود خواهد آورد.

پیشنهاد بعدی عطا بهرامی به حوزه خودرو مربوط می شد. ایشان تاکید داشت که با اعمال یک تعرفه معقول به واردات خودرو، می توان سهم خودرو از سبد هزینه ها را تا حد ۸ الی ۹ درصد کاهش داد. به این ترتیب، تا ۵۰ درصد در هزینه های خانوار صرفه جویی خواهد شد که اتفاق فوق العاده ای است.

این کارشناس اقتصادی خاطرنشان ساخت که اگر درآمد حاصل از حامل های انرژی و نفت به درستی هزینه شوند، رفاه جامعه نیز افزایش پیدا می کند. در حال حاضر، دولت به جای اینکه برای پرداخت حقوق متوسل به وام بانکی شود، می تواند بخشی از درآمد حاصل از حامل انرژی را به خدمات سلامت و آموزش اختصاص دهد و این چرخه تورم زا را از بین ببرد.

در چنین اقدامی، همه راضی خواهند بود؛ رفاه مردم بیشتر می شود و هزینه های دولت نیز به طرز قابل توجهی کاهش پیدا می کند. اگر مسکن بیشتری در کشور ساخته شود، حقیقتاً می توان مشکل بزرگ کسری بودجه و تورم را حل کرد.

واگذاری زمین، مشکل اقتصاد را حل می کند!

عطا بهرامی در ادامه صحبت های خود یادآور شد که دولت نسبت به تولید ناخالص داخلی خیلی کوچک است و خدمات کمی ارائه می کند. نگاهی به وضعیت دیگر کشورهای جهان نشان می دهد که خدمات دولت ما چقدر پیش پا افتاده و ناچیز است. مثلاً در دولت های دنیا، هر کودکی که متولد می شود، معادل سه میلیون تومان تا سن ۱۸ سالگی آن کودک به حساب سرپرست خانوار واریز می کنند. حتی خدمات حمل و نقل عمومی نیز در کشورهای دیگر بهتر از وضعیت ایران است.

مشکل اینجاست که دولت ایران برای ارائه این خدمات باید مالیات ستانی بهتری داشته باشد اما به عینه می بینیم که دولت مدیریت درستی روی درآمد خود ندارد و به این ترتیب، کشور را به شکل عجیبی اداره می کند!

این کسری بودجه، هر سال برای مردم و دولت مشکل ایجاد می کند اما با راهکار واگذاری زمین به مردم، می توان بسیاری از مشکلات را حل و فصل کرد. دولت باید اراده ای محکم برای رسیدن به این هدف داشته باشد و به این ترتیب قادر خواهد بود بخش بزرگی از تورم و کسری بودجه را از بین ببرد.

دیدگاه ها غیرفعال است