عرضه خانه های خالی | راه حلی ناکارآمد برای بحران مسکن

عرضه خانه های خالی | راه حلی ناکارآمد برای بحران مسکن

آمار خانه‌های خالی؛ تناقض‌ها و واقعیت‌های بازار مسکن


گرچه دولت اقدامات خوبی در راستای عرضه خانه های خالی به بازار مسکن کرده است اما واقعیت اینجاست که عرضه این واحدها، تغییر خاصی در بازار مسکن ایجاد نخواهد کرد و همچنان شرایط خرید خانه و اجاره نشینی برای ساکنان شهرهای بزرگ سخت و پیچیده است.

به گزارش پرشین سازه ، از شهریور امسال تا به امروز، تعداد واحدهای خالی از سکنه کاهش یافته اما نه تنها تغییر خاصی در نرخ اجاره رخ نداده بلکه آمارها حاکی از رشد ۱ درصدی قیمت اجاره مسکن نسبت به ماه گذشته است.

دولت هیچ آمار قابل استنادی در خصوص تعداد واحدهای مسکونی، مالکیت مسکن و کمبودهای موجود در این حوزه ندارد و تا زمانی که آمارهای موجود قابل استناد نباشند، سیاستگذاری در این حوزه بی معناست و قوانینی مثل مالیات بر خانه های خالی و غیره نیز بی تاثیر خواهند بود.

سامانه املاک و اسکان نیز برای همین موضوع طراحی شده است. سه سال از راه اندازی این سامانه می گذرد اما به نظر می آید که کار خاصی در حوزه شناسایی خانه های خالی انجام داده و آمار دقیقی در این حوزه به دست آورده باشد.

آخرین آمارهای رسمی مربوط به تعداد واحدهای خالی مربوط به سال ۹۵ می شود که توسط مرکز آمار ایران منتشر شد و اعلام کرد که نزدیک به ۲.۶ میلیون واحد مسکونی خالی از سکنه در کشور وجود دارد. این در حالیست که آمارهای اردیبهشت ماه سال جاری که توسط وزارت راه و شهرسازی اعلام شده، می گوید که تعداد این واحدهای خالی فقط ۱۸ هزار واحد است.

در حال حاضر، وزارت راه و شهرسازی دوباره آمار جدیدی اعلام کرده و گفته که موفق به شناسایی ۱۲۰ هزار واحد خالی شده و آنها را به سازمان امور مالیاتی معرفی کرده است. گفته می شود که ۴۵۰ میلیون رکورد اطلاعاتی در سامانه املاک و اسکان ثبت شده است.

وزارت راه و شهرسازی همچنین اعلام کرده که اقامتگاه ۷۵ میلیون نفر را مشخص کرده و آمارهای مربوط به اسکان بخش زیادی از جمعیت کشور را به دست آورده است. حدود ۱۳ میلیون نفر که بخش زیادی از آنها، سرپرست خانوار بوده اند، به این سامانه مراجعه کرده اند.

با مراجعه مردم به سامانه مزبور، حالا مالکیت نیمی از خانه های کشور به روز شده است و آمارهای مشخص تری در خصوص این موضوع وجود دارد.

با تمام اقداماتی که وزارت راه و شهرسازی برای شناسایی واحدهای خالی و مالکیت واحدها انجام داده، بلاخره ۱۲۰ هزار واحد مسکونی خالی شناسایی شده و به سازمان امور مالیاتی معرفی شده اند. علاوه بر این، ۱۸۲ هزار واحد مسکونی خالی نیز به بازار فروش و اجاره مسکن نیز عرضه شده اند. اما سوال اینجاست که آیا این تعداد واحد مسکونی عرضه شده می تواند تغییری در الگوی کنونی بازار مسکن ایجاد کند؟

گفته می شود که سامانه املاک و اسکان برای شناسایی واحدهای لوکس نیز با سازمان امور مالیاتی همکاری های لازم را داشته است. بر اساس گفته های یکی از اعضای کانون سراسری انبوه سازان مسکن، کمبود مسکن در کشور به فاز بحران رسیده و حتی عرضه واحدهای خالی هم نمی تواند تغییری در بازار ایجاد کند یا مشکل کمبود مسکن را برطرف نماید.

فرشید پورحاجت می گوید که شرایط بازار مسکن کاملاً بحرانی شده و آمارهای ضد و نقیضی که در مورد تعداد خانه های خالی وجود دارد، قادر به تغییر شرایط نیست. از سال ۸۸ به این سو، سیاستگذاری های مسکن اشتباه بوده و همین عامل، کار را به اینجا کشانده است.

بر اساس گفته های رئیس کمیسیون عمران مجلس، شش میلیون کمبود مسکن در کشور وجود دارد که با شعار، هیاهو و قوانین بازدارنده تولید نخواهند شد و باید فکری اساسی به حال این کمبود بزرگ صورت بگیرد.

تا پیش از سال ۹۱ و ۹۲، تولید مسکن در کشور حدود ۱۲۰ الی ۱۳۰ میلیون متر مربع بوده است. به عبارت دیگر، سالانه ۷۵۰ الی ۸۰۰ هزار واحد مسکونی در کشور تولید می شود. اما حالا این مقدار نصف شده و کاهش ۱۰۰ درصدی را تجربه کرده است. این موضوع، فاجعه عظیمی است که تا به امروز، با هیچ راهی قادر به کنترل و برطرف کردن آن نبوده اند.

از سال های رکود ساخت و ساز، سالانه ۴۰۰ الی ۵۰۰ هزار واحد مسکونی ساخته نشده است که انباشت تقاضای عظیمی روی دست بازار مسکن گذاشته و قیمت ها را به اینجا کشانده است. علاوه بر این، در طی این سال ها که رکود تولید مسکن گریبان صنعت ساختمان را گرفته، حجم گسترده ای از سرمایه گذاران، فعالان صنفی و تولیدی به ورطه ورشکستگی کشیده شده اند و ضررهای جبران ناپذیری را متحمل شده اند.

دیدگاه ها غیرفعال است