نهضت ملی مسکن | تکرار اشتباهات مسکن مهر

نهضت ملی مسکن | تکرار اشتباهات مسکن مهر

آیا نهضت ملی مسکن محکوم به شکست است؟


روند آهسته ساخت و ساز پروژه های مسکن ملی باعث شده که خیلی از کارشناسان و فعالان بازار امید خود را به این طرح از دست بدهند و بگویند که همان سرنوشت مسکن مهر در انتظار طرح نهضت ملی مسکن است.

به گزارش پرشین سازه ، یکی از اعضای هیئت مدیره انبوه سازان مسکن می گوید که تورم و قیمت های دستوری باعث شده که پروژه های نهضت ملی مسکن به کندی پیش بروند. حتی برخی از آنها تعطیل شده اند.

حسن محتشم می گوید که دولت قادر نیست که خود را برای خروج از مسکن سازی قانع کنند و تا زمانی که رویکرد این چنینی داشته باشد، نمی توان انتظار بهبود وضعیت را داشت. بازار مسکن به همین روال پیش خواهد رفت و خبری از رونق نیست.

این عضو هیئت مدیره انجمن انبوه سازان مسکن می گوید که هزینه ساخت و ساز هر متر مربع واحدهای نهضت ملی مسکن، بر اساس اعلام سازمان برنامه و بودجه بین ۸ الی ۱۱ میلیون تومان خواهد بود اما تمام کسانی که کوچکترین اطلاعی از روند بازار ساخت مسکن داشته باشند، می دانند که این هزینه کاملاً غیرمفید است و هزینه های واقعی خیلی بالاتر از این حرف هاست.

محتشم می گوید که این عدم تناسب میان قیمت دولتی و قیمت بازار باعث می شود که در نهایت، متقاضیان مسکن مابه‌التفاوت را پرداخت کنند. به طور کلی، هزینه مفید ساخت یک متر مربع مسکن در طرح نهضت ملی مسکن حدود ۱۸ میلیون تومان خواهد بود.

این فعال بازار مسکن در ادامه صحبت های خود به وعده های رئیس جمهور قبلی اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که از ۱ میلیون مسکنی که دولت سیزدهم وعده داده بود، حتی ۱۰۰ هزار واحد هم تکمیل نشده و به دست متقاضیان نرسیده است.

بررسی روند ساخت و ساز نشان می دهد که بعید است به زودی اتفاق ویژه ای در بازار مسکن رخ دهد و دوباره ساخت مسکن روی مدار رونق بیفتد. از آنجایی که رویکرد دولت به قیمت های دستوری است، ساختمان سازی در طرح نهضت ملی مسکن به کُندی پیش می رود و بعضی از پروژه ها نیز تعطیل شده اند.

محتشم تاکید کرد که اگر وزارت راه و شهرسازی هرچه سریع تر با بخش خصوصی به توافق نرسد و از ظرفیت ساختمان سازی این بخش استفاده نکند، قطعاً نمی تواند در حوزه مسکن سازی تحولی ایجاد کند و باید منتظر سرنوشت غم‌انگیز نهضت ملی مسکن باشد.

این عضو هیئت مدیره انجمن انبوه سازان مسکن اعلام کرد که اولویت اصلی وزارتخانه در تامین مسکن، دهک های اول تا سوم جامعه هستند که وضعیت اقتصادی شان به قدری وخیم است که بدون حمایت دولت، اساساً نمی توانند مسکن مناسبی تهیه کنند. بسیاری از آنها حتی در تامین مسکن اجاره ای نیز دچار مشکل هستند.

نکته مهم اینجاست که برای تامین مسکن این افراد، از سوی مجلس بودجه ای تعیین نشده و تمام اتکاء این طرح ها روی آورده های متقاضیان و تسهیلات بانکی است که به وضوح می بینیم هیچ یک از این دو منبع برای تامین مسکن اقشار ضعیف و کم درآمد جامعه کافی نیستند. واقعیت اینجاست که خیلی از این اقشار حتی از پرداخت اقساط وام خود نیز عاجز می باشند.

محتشم اعلام کرد که برای ساخت یک مسکن ۷۵ متری باید ۱ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان هزینه کرد. تسهیلات بانکی که ۵۵۰ میلیون تومان است و مبلغ ۷۵۰ میلیون نیز باید توسط متقاضی تامین شود. آیا با قدرت خریدی که از متقاضیان دهک اول تا سوم سراغ داریم، می تواند این مبلغ را تامین کند؟

در حال حاضر، بسیاری از متقاضیان مسکن حتی برای تامین اجاره خود نیز دچار مشکل شده اند و به همین خاطر روی به حاشیه نشینی آورده اند. بنابراین چگونه می توان انتظار داشت که قادر به پرداخت هزینه های سنگین نهضت ملی مسکن باشند؟ مگر قرار نبود که دولت حمایت ویژه ای از متقاضیان کم درآمد داشته باشد؟

در حال حاضر حتی مبلغ ۸۰۰ میلیونی وام مسکن نیز توسط بانک مرکزی تایید نشده و همه چیز در هاله ای از ابهام فرورفته است. حسن محتشم می گوید که با متقاضیانی که حتی توان پرداخت اقساط وام را ندارند، نمی توان طرح مسکن سازی را پیش برد.

تنها راه برون رفت از وضعیت کنونی، مشارکت دولت و بخش خصوصی است. اگر دولت زمین های لازم را در اختیار بخش خصوصی قرار بدهد، سازندگان می توانند برای مردم مسکن بسازند. این زمین ها به شکل اجاره ۹۹ ساله نخواهند بود. بلکه انبوه سازان به جای دستمزد ساخت و ساز، زمین دریافت می کنند. به این ترتیب تمام طرف های معامله پیروز خواهند شد و می توانند مسکن بخرند.

دیدگاه ها غیرفعال است