یکی از مسائلی که در طی هفته های گذشته از سوی برخی فعالان بازار مسکن مطرح شده بود، موضوع فروش امضاء توسط برخی از مهندسان سازمان نظام مهندسی بود. رئیس اسبق این سازمان می گوید که امضاءفروشی در این سازمان اصلاً فراگیر نیست و در حد چند دهم درصد است.
به گزارش پرشین سازه ، در حال حاضر ساخت یک ساختمان نزدیک به ۵ سال زمان می برد. در واقع از همان لحظه که پروانه ساختمانی صادر می شود تا زمان صدور پایان کار، حدود ۵ سال باید منتظر ماند. این روزها اخبار مربوط به تعویق انتخابات سازمان نظام مهندسی ساختمان نیز حسابی سر و صدا به پا کرده است.
سید مهدی هاشمی، رئیس اسبق این سازمان در جمع خبرنگاران اعلام کرد که صرف نظر از تصمیم وزارت راه و شهرسازی برای به تعویق انداختن این انتخابات، باید یاد بگیریم که به قانون تمکین کنیم.
تفاسیر مختلفی از انتخابات سازمان در وزارتخانه و مجلس وجود دارد. البته در نهایت، دیوان عدالت اداری رای خود را به نفع وزارت راه و شهرسازی صادر کرد اما مجلس شورای اسلامی به این موضوع قانع نشده است.
ایشان در ادامه صحبت های خود اعلام کرد که دو روز مانده به ثبت نام انتخابات سازمان نظام مهندسی کشور، پروانه مهندسی وی تمدید نشده و از همین تعویق استفاده کرده تا بتواند دوباره پروانه مهندسی خود را تمدید کرده و ثبت نام کند.
این فعال ساختمانی که پیش از این ریاست سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور را بر عهده داشت در پاسخ به وجود تخلفات مهندسی و امضاءفروشی در سازمان، خاطرنشان ساخت که هنوز هم در بخش های مختلف این موضوع وجود دارد و ممکن است در سازمان نظام مهندسی ساختمان نیز چنین امضاءفروشی هایی صورت بگیرد اما تعداد آن بسیار ناچیز است و به چند دهم درصد هم نمی رسد.
هاشمی به این نکته اشاره کرد که در هر سازمانی احتمال وجود تخلفات مالی وجود دارد اما در قیاس با دیگر دستگاه ها، میزان این تخلفات مالی در سازمان نظام مهندسی ساختمان کمتر بود. البته نباید فراموش کرد که شاید تعداد تخلفات کمتر بوده اما قطعاً مبالغ این تخلفات خیلی بالاست.
یکی دیگر از سوالاتی که از وی شد، این بود که آیا به هنگام ریاست وی بر سازمان مهندسی ساختمان کشور نیز تخلفات مالی رخ می داد؟ ایشان در پاسخ چنین گفت:
تخلف مالی وقتی رخ می دهد که ساز و کار مناسبی برای جلوگیری از آن وجود نداشته باشد و نظارتی هم روی کار نباشد. به هرحال در دوره ای که بنده رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور بودم، تخلفی رخ نداد.
البته این تخلفات در سال های بعد و در دوره های قبل بارها دیده شد. هاشمی می گوید که این تخلفات مالی که در هیات مدیره سازمان نظام مهندسی رخ می داد، قابل تکذیب نیست و به هرحال ممکن است در هر دوره ای، افرادی دست به تخلف بزنند.
رئیس اسبق این سازمان اعلام کرد که دوره انتخابات ریاست سازمان نظام مهندسی در استان ها یک ساله است ولی هیات مدیره هر سه سال انتخاب می شود. علاوه بر این انتخابات هیات رئیسه نیز سالانه می باشد. این در حالیست که در شورای مرکزی، رئیس فعلا ۳ ساله انتخاب می شود.
این مقام مسئول اسبق در پاسخ به اینکه چرا پروانه های ساختمانی تا این حد کاهش پیدا کرده اند، خاطرنشان ساخت که صدور مجوز ساختمان سازی در کشور کمتر شده و فقط مختص تهران نیست. این موضوع به دلیل پروسه طولانی دریافت مجوز رخ داده! علاوه بر این، زمان صدور پایان کار نیز خیلی طولانی است و بسیاری از سازندگان را نسبت به ساخت و ساز بی رغبت می کند.
بر اساس گفته های ایشان، از زمان صدور پروانه ساختمانی تا پایان کار، پنج سال طول می کشد. از آنجایی که برای تخلفات ساختمانی جریمه زیادی دریافت نمی شود، میزان تخلفات هم بیشتر شده است و همین عامل، دلیل دیگری بر طولانی شدن روند صدور پایان کار شده است.
هاشمی تاکید کرد که سازمان نظام مهندسی در واقع یک نهاد غیردولتی در جامعه است که به مردم خدمات می کند و از سال ۷۴ که سال های نخست راه اندازی این سازمان بود، تا به امروز توانسته اند کیفیت ساختمان ها را تا حد خوبی بالا ببرند و در چارچوب مقررات توانسته است سرمایه ملی را حفظ کند.
وی در پایان صحبت های خود از جامعه مهندسان و نخبگان درخواست کرد که در انتخابات سازمان شرکت کنند و خاطرنشان ساخت که مشارکت ۲۰ درصدی در این انتخابات اصلاً قابل قبول نیست. ایشان اعلام کرد که مهندسان با حضور خود می توانند اثرگذاری مستقیمی روی روند اداره امور در سازمان داشته باشند و در نهایت، همه چیز به نفع جامعه مهندسان رقم خواهد خورد.