وام خرید یا ساخت مسکن آزادگان، جانبازان، خانواده شهدا و ایثارگران بلاخره افزایش یافت و به ۷۵۰ میلیون تومان رسید. هیئت وزیران ماده ۳ اصلاحی آیین نامه تسهیلات خرید مسکن این افراد را موردبازنگری قرار داد و با اصلاح آن، مبلغ وام مزبور را بیشتر کرد.
به گزارش پرشین سازه ، جلسه هیئت وزیران در تاریخ بیستم آبان ماه سال جاری برگزار شد و در طی آن به موضوع اصلاح ماده ۳ اصلاحی آیین نامه تسهیلات خرید یا ساخت مسکن آزادگان، جانبازان و خانواده شهدا پرداخته شد و بلاخره تصویب گردید که مبلغ وام خرید یا ساخت مسکن آنها افزایش پیدا کند و این موضوع طی نامه شماره ۱۳۱۱۳۹ به تاریخ ۲۸ آبان ماه سال ۱۴۰۳ توسط معاون اول رئیس جمهور ابلاغ شد.
بر اساس نامه ای که محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور به بنیاد شهید امور ایثارگران، سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی ارسال کرده، تاکید شده که حتما بانک مرکزی از طریق بانک های عامل، تسهیلات مسکن حداثل ۱۰۰ هزار نفر از ایثارگرانی که در سال جاری مشمول دریافت این تسهیلات می شوند را پرداخت کند.
نرخ سود این تسهیلات برای ایثارگران ۴ درصد می باشد و مدت زمان بازپرداخت آن نیز ۲۰ ساله خواهد بود. نکته جالب توجه اینجاست که وام مزبور بدون رعایت الگوی مصرف و نوساز بودن مسکن پرداخت خواهد شد.
قبل از اینکه ماده قانونی مزبور اصلاح شود و مبلغ وام افزایش پیدا کند، ساکنان شهرهایی که بیش از ۱ میلیون نفر جمعیت داشتند و ساکنان مراکز استان ها که مشمول وام مسکن ایثارگران می شدند، ۶۰۰ میلیون تومان بود. برای دیگر شهرها این مبلغ ۴۰۰ الی ۵۰۰ میلیون تومان می شد و در روستاها نیز مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان به عنوان وام مسکن ایثارگران به مشمولان پرداخت می گردید.
در بخشنامه جدیدی که هیئت وزیران به تصویب رسانده و محمدرضا عارف آن را به نهادهای مربوطه ابلاغ کرده است، سقف وام مسکن ایثارگران در شهرهایی که بیش از یک میلیون نفر جمعیت دارند به ۷۵۰ میلیون تومان افزایش پیدا کرده است.
البته لازم به ذکر است که این مبلغ نیز در نهایت نمی تواند تغییر چندانی در قدرت خرید این خانواده ها ایجاد کند. در همین پایتخت، قیمت مسکن به شکل میانگین متری ۸۵ میلیون تومان است. بنابراین خانواده های مشمول دریافت این وام نهایتاً می توانند ۱۰ متر خانه با این مبلغ خریداری کنند اما به هرحال افزایش مبلغ آن می تواند برای افزایش قدرت خرید خانواده هایی که خود پس اندازی برای خرید خانه دارند، کمک کننده باشد.
برای مراکز استان هایی که جمعیتی زیر ۱ میلیون نفر دارند، مبلغ این وام ۶۰۰ میلیون تومان خواهد بود. دیگر شهرهای کشور نیز می توانند از وام ۴۸۰ میلیون تومانی بهره مند شوند. سهم روستاییان ایثارگر نیز از وام مزبور ۳۶۰ میلیون تومان خواهد بود.
یکی از اصلی ترین دغدغه های خانواده های شهدا و ایثارگران، نرخ سود وام های مسکن بود که به تدبیر هیئت وزیران، این مشکل نیز برطرف شده است. بر اساس تبصره ۸ ابلاغی این بخشنامه، سازمان برنامه و بودجه کشور باید یارانه سود تسهیلات موضوع این تصویب نامه را از محل منابع مصوب مربوط به قانون بودجه سنواتی بنیاد شهید و امور ایثارگران تضمین کرده و بعد از اعلام بانک مرکزی به بانک های عامل پرداخت کند.
به این ترتیب مابهالتفاوت سود تعیین شده که متقاضی وام مسکن باید پرداخت کند و نرخ سود مصوب هیئت عالی بانک مرکزی را دولت از محل های اعلام شده، پرداخت خواهد کرد.
سوال اینجاست که کدام یک از خانواده های ایثارگری می توانند از وام مزبور بهره ببرند؟ گفته می شود که مشمولین ماده ۳ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران می توانند وام مسکن ۷۵۰ میلیونی را دریافت کنند. این گروه شامل تمام جانبازان با هر درصد جانبازی، فرزندان و همسران شهدا، والدین شهدا و آزادگانی می شود که تا به امروز، تسهیلات مسکن دریافت نکرده اند.
متقاضیان با مراجعه به سایت مربوطه می توانند برای دریافت این وام ثبت نام کنند. همانطور که گفته شد، بازپرداخت این تسهیلات ۲۰ ساله خواهد بود و با نرخ سود ۴ درصد، می تواند وامی ایده آل برای متقاضیان مسکن باشد.
واقعیت اینجاست که بخش های زیادی از جامعه درگیر مسائل مسکن هستند و با اقداماتی این چنینی دولت، بعید است که به زودی مشکل حل شود. تا زمانی که بانک ها همکاری نکنند، نمی توان امیدی نسبت به تکمیل طرح های مسکن سازی داشت. البته بانک ها نیز بهانه های خاص خود را دارند و می گویند که با مشکل ناترازی مواجه هستند.
با توجه به پرداخت وام های کلان بلندمدت با نرخ بهره کم به کارمندان و پرسنل بانک ها، این بهانه چندان قابل قبول نیست.