بنیاد مسکن به عنوان متولی اصلی ساخت مسکن روستایی اعلام کرد که تعداد نوسازی سالانه مساکن در روستاها، ۲۰۰ هزار واحد است. رئیس این بنیاد همچنین خاطرنشان ساخت که به زودی گزارش وضعیت موجود مساکن روستایی را به کمیسیون زیربنایی دولت اعلام خواهند کرد.
به گزارش پرشین سازه ، عدد دقیقی برای تسهیلات اعطایی به مسکن روستایی در برنامه هفتم توسعه اعلام نشده اما مشخصاً تعداد واحدهایی که باید نوسازی شوند به ۲۰۰ هزار واحد سالانه بازگشته است. وام مسکن روستایی و مقاوم سازی آن از ابتدای دهه ۸۰ پرداخت می شود و یکی از ارزان ترین وام های مسکن موجود می باشد.
در سال گذشته، مقرر شد که تعداد وام های مسکن روستایی به ۳۵۰ هزار فقره افزایش یابد که متاسفانه چنین ظرفیتی در بانک ها وجود نداشت و به همین دلیل، دچار مشکلات فراوانی شدند. تضمین نامه این تعداد وام مسکن روستایی، مشکلات زیادی را برای متقاضیان و ۹ بانک عامل پرداخت ایجاد کرد اما بر اساس گفته های مسئولین بنیاد مسکن و بانک ها، آمار معرفی به بانک خوب بوده است.
حالا که دولت جدیدی روی کار آمده و قطعا رویکرد متفاوت خود را خواهد داشت، انتظار می رود که برخی تصمیمات خلق الساعه تا حدی از بین رفته و روال منطقی تری در پیش گرفته شود. یکی از تصمیماتی که دولت مسعود پزشکیان احتمالاً خواهد گرفت، افزایش سقف وام مسکن روستایی و تعداد آن باشد.
رئیس بنیاد مسکن، آقای غلامرضا صالحی می گوید که به تازگی کمیسیون زیربنایی دولت به ریاست فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی تشکیل شده و هنوز چیزی مشخص نیست اما تاکید رئیس جمهور بر برنامه هفتم توسعه نشان از تغییر برخی تصمیمات می دهد.
بر اساس برنامه هفتم توسعه، تعداد واحدهای نوسازی شده روستاها در هر سال باید ۲۰۰ هزار واحد باشد. موضوع دیگری که در این میان مطرح می شود، مبلغ وام مسکن روستایی است. سوال اینجاست که آیا مبلغ آن از ۳۵۰ میلیون به ۴۰۰ میلیون تومان افزایش خواهد یافت یا خیر؟!
رئیس بنیاد مسکن می گوید که برخلاف تعداد واحدهای نوسازی شده که به وضوح در برنامه هفتم توسعه ذکر شده، مبلغ مشخصی برای تسهیلات مسکن روستایی اعلام نشده است. بنابراین احتمال افزایش مبلغ وام مسکن روستایی دور از انتظار نیست.
صالحی در ادامه خاطرنشان ساخت که تمام تلاش بنیاد بر این است که گزارشی از وضع موجود به کمیسیون زیربنایی دولت ارائه کند. در نتیجه، احتمالاً به زودی وضعیت وام مسکن روستایی و مبلغ آن مشخص خواهد شد.
در حال حاضر، به نظر می آید که دو بخش از حوزه مسکن وضعیت خوبی را سپری می کنند: اولین مورد به نوسازی بافت فرسوده برمی گردد که در طی سال های گذشته، سرعت آن افزایش یافته است. دومین بخش نیز مربوط به مسکن روستایی است که با توجه به وام ارزان قیمتی که پرداخت می شود، محبوبیت زیادی میان متقاضیان مسکن دارد.
مقاوم سازی بیش از ۵۴ درصد واحدهای مسکونی روستایی
بر اساس گفته های رئیس بنیاد مسکن، تا به امروز بیش از ۵۴ درصد واحدهای مسکونی روستایی مقاوم سازی شده اند. غلامرضا صالحی می گوید که تلاش بنیاد بر این است که تعداد این واحدها را افزایش داده و به زودی، تکلیف کل واحدهای قدیمی روستایی را روشن سازند.
تسهیلات مسکن روستایی از بهمن ماه سال گذشته(۱۴۰۲) بعد از اینکه مراحل اخذ تضامین بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه طی شد، به ۹ بانکی که برای پرداخت این وام در نظر گرفته شده بودند، ابلاغ گردید و پرداخت آن شروع شد. البته لازم به ذکر است که پرداخت وام مسکن روستایی ۳۵۰ میلیونی از همان دی ماه سال گذشته آغاز شد.
در مدت زمان سه ماه، بیش از ۲۶۰ هزار متقاضی وام مسکن روستایی به بانک ها معرفی شده و از این میان، ۱۱۰ هزار متقاضی موفق به عقد قرارداد با بانک عامل شده اند.
غلامرضا صالحی می گوید که بر اساس این آمارها، می توان گفت که استقبال متقاضیان وام مسکن روستایی از این تسهیلات خوب بوده و سهمیه ۳۵۰ میلیونی سال ۱۴۰۲ به زودی تمام شود. به همین جهت در تلاش برای پیشنهاد بسته جدید و افزایش سقف وام مسکن روستایی به ۴۰۰ میلیون تومان هستیم. به زودی پیشنهادات بنیاد مسکن را نیز به دولت ارائه خواهیم کرد.
سوالی که در این میان مطرح می شود، این است که آیا بانک ها در پرداخت این مقدار تسهیلات دچار مشکل نخواهند شد؟ بانک های عامل در سال گذشته که مبلغ وام ۳۵۰ میلیون تومان شده بود نیز دچار دردسر شدند و نتوانستند به طور کامل، تعهدات خود را اجرا نمایند.
رئیس بنیاد مسکن می گوید که افزایش سقف وام مسکن روستایی منوط به همراهی خوب بانک های عامل است. در هر حال، ظرفیت خوبی در روستاها وجود دارد و در طی این مدت، رونق ساخت و ساز بیشتر شده است.