سیمان در عرض یک هفته، ۱۵ درصد گران شد!

سیمان در عرض یک هفته، 15 درصد گران شد!

جهش قیمت سیمان در پی قطعی برق و گاز؛ نگرانی از تشدید بحران مسکن


هیچ یک از تولیدکنندگان ساختمانی تصور نمی کردند که با آغاز فصل پاییز هم دوباره درگیر مشکلات قطعی برق شوند اما به نظر می آید که علاوه بر قطعی گاز سالانه، امسال قطعی برق هم خواهند داشت. همین عامل سبب شد که در طی کمتر از یک هفته، قیمت سیمان حدود ۱۵ درصد گران شود.

به گزارش پرشین سازه ، از ۱۹ آبان تا ۲۲ آبان و در عرض چهار روز، قیمت هر کیلوگرم سیمان به شکل میانگین ۱۲.۵ درصد رشد پیدا کرد. اخبار مربوط به قطعی برق و گاز، بسیاری از تولیدکنندگان مسکن و پروژه های عمرانی را از گرانی های آتی نگران کرد و به همین دلیل، تقاضای زیادی به بازار وارد کردند. از سوی دیگر، گاز بسیاری از کارخانه های تولیدکننده قطع شد و همین عامل تولید آنها را کاهش داد و قیمت را بالا برد.

مشتریان سیمان که می دانند به زودی این گرانی ها تشدید خواهد شد، از همین الان به استقبال آن رفته اند و تلاش کردند قبل از تشدید قطعی برق و گاز و گرانی ناشی از آن، سیمان موردنیاز خود را خریداری کنند.

معاملات ۱۹ تا ۲۲ آبان سیمان در بورس کالا، در قیاس با بازه مشابه در هفته گذشته، حدود ۱۰ درصد بیشتر شد و به یک میلیون و ۵۲۰ هزار تن رسید اما در کنار این رشد معاملاتی، قیمت ها نیز بالا رفت. در واقع فشار تقاضا ناشی از نگرانی مصرف کنندگان از کاهش عرضه در هفته های آتی بود.

محدودیت کارخانه ها و واحدهای تولیدی به گاز و برق یک امر بدیهی است و به همین دلیل، بسیاری از فعالان بازار تلاش کردند که آن را دور زده و نیاز خود را جلوتر خریداری کنند.

در هفته جاری، ثبت تقاضای سیمان معادل ۱ میلیون و ۸۷۲ هزار تن از انواع سیمان بود. در قیاس با هفته گذشته، این تقاضا ۱۷ درصد رشد داشته است. در نهایت، ۹۰ درصد عرضه کل سیمان در بورس کالا فروخته شد که معادل ۱ میلیون و ۳۶۰ هزار و ۴۵۲ تن بود.

فصل اوج مصرف کارخانه های تولیدی تابستان بود و همین عامل سبب می شد که در این فصل همواره با گرانی سیمان مواجه باشیم اما اخبار مربوط به قطعی برق و گاز، باعث ایجاد نوعی تنش روانی شد و خیلی از فعالان بازار را وادار ساخت که زودتر دست به خرید بزنند و به این ترتیب رشد ۱۵.۲ درصدی معاملات سیمان در هفته جاری را رقم زدند.

نکته جالب توجه اینجاست که این محدودیت های گازی هرساله از اواسط آذرماه شروع می شد اما در حال حاضر، از نیمه مهرماه اعلام کرده اند که کارخانه ها با محدودیت گاز مواجه خواهند شد و همین کار را هم کردند.

دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان می گوید که محدودیت مصرف گاز برای تولیدکنندگان سیمان در این هفته به ۸۰ درصد رسید. این در حالیست که روند این محدودیت ها تدریجی بوده است. علی اکبر الوندیان می گوید که در ابتدای امسال، محدودیت ۲۰ درصدی بر مصرف گاز تولیدکنندگان اعمال شد. بعد از آن، به تدریج این محدودیت را ۵۰ درصد کردند و حالا هم به ۸۰ درصد رسیده است.

قیمت ها یک هفته ای پرواز کرد!

نگاهی به تابلوی معاملات سیمان در بورس کالا نشان می داد که قیمت ها در ابتدای هفته گذشته با رشد قابل توجهی مواجه شده اند. قیمت پایه هر کیلوگرم سیمان در معاملات هفته جاری تالار بورس کالا به شکل میانگین هزار و ۳۹۹ تومان بوده که در قیاس با هفته گذشته رشد ۱۲.۵ درصدی داشته است.

متوسط قیمت ها نیز با رشد ۱۵.۲ درصدی نسبت به معاملات هفته گذشته مواجه بوده و حالا به سطح ۱ هزار و ۴۸۳ تومان به ازای هر کیلوگرم سیمان رسیده است. این رشد قیمت در حالی رخ داده که اساساً کمبود عرضه وجود نداشته است و در هفته جاری، سیمان به اندازه کافی در اختیار معامله گران بورس کالا قرار گرفت. نکته جالب توجه اینجاست که حتی تمام سیمان های عرضه شده فروخته نشد و فقط ۹۰ درصد به فروش رسید. بنابراین نمی توان گفت که سیستم عرضه و تقاضا بر قیمت سیمان اثر گذاشته است.

البته باید انتظار داشت که با تشدید محدودیت های مصرف انرژی برای کارخانه های تولیدی این وضعیت وخیم تر شود و قیمت سیمان صعودی گردد.

بسیاری از فعالان بازار و تولیدکنندگان سیمان اعلام می کنند که اصلی ترین فاکتور تعیین قیمت، سیستم عرضه و تقاضاست. از آن جایی که در روزهای خاصی از سال به دلیل محدودیت انرژی اعمال شده بر تولیدکنندگان، تولید کاهش می یابد، تغییر قیمت نیز طبیعی خواهد بود. با تشدید این محدودیت ها، قطعا باید منتظر گران تر شدن سیمان باشیم.

دیدگاه ها غیرفعال است