ساخت مسکن کوچک متراژ بلامانع است!

ساخت مسکن کوچک متراژ بلامانع است!

ساخت مسکن کوچک متراژ؛ از مخالفت‌ها تا تأیید نهادهای حاکمیتی


یکی از موارد مناقشه برانگیز در حوزه مسکن، ساخت واحدهای کوچک متراژ است. در کشورهای دنیا، همواره بر تنوع متراژی مسکن تاکید شده تا تمام متقاضیان از اقشار مختلف بتوانند خانه دار شوند. در ایران مخالفت هایی از بابت ساخت مسکن کوچک متراژ وجود دارد اما در روزهای اخیر، رئیس گروه اقتصادی دفتر رهبری اعلام کرد که در ساخت مسکن باید از نسخه های مختلف استفاده شود.

به گزارش پرشین سازه ، علی آقامحمدی به موضوع مسکن سازی اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که اگر این واحدهای کوچک متراژ در مجتمع های مسکونی ساخته شوند و ملاحظات زیست محیطی نیز در آنها رعایت شده باشد، مشکل خاصی ایجاد نخواهد شد.

این مقام مسئول در دفتر رهبری به این نکته اشاره کرد که اساساً ساخت مسکن اقتصادی باید در حد وسع افراد باشد و ملاحظات مختلفی در ساخت و ساز این واحدها در نظر گرفته شود. فاکتورهای مختلفی در این حوزه باید موردتوجه باشد، از جمله متراژ واحدها، حمل و نقل مصالح به کار برده شده و …که هر کدام از آنها نقش مهمی در ساخت مسکن دارند و می توانند در هزینه ها نیز موثر باشند.

آقامحمدی در ادامه صحبت های خود اعلام کرد که در ساخت مسکن باید برآوردهای اولیه به درستی انجام شود و مشخص گردد که توانایی متقاضیان برای پرداخت سهم خود از ساخت مسکن چقدر است.

متاسفانه در سال های اخیر، هر طرحی که توسط دولت آغاز شده به دلیل همین موضوع به بیراهه رفته است. طرح مسکن مهر و نهضت ملی مسکن گرچه توانستند برای عده ای خانه بسازند اما واقعیت اینجاست که در مسیر تکمیل این پروژه ها، خیلی از متقاضیان انصراف دادند؛ چرا که توان پرداخت آورده های سنگین را نداشتند.

در طرح های جدیدی مثل نهضت ملی مسکن نیز همین موضوع از سوی کارشناسان گوشزد شد و به مسئولین امر خاطرنشان ساختند که نباید تکمیل پروژه ها را به آورده متقاضیان و تسهیلات بانکی گره بزنند، چرا که هیچ یک از این دو منبع تامین بودجه کافی نیستند.

رئیس گروه اقتصادی دفتر رهبری نیز به همین موضوعات اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که باید مشخص شود که دولت چقدر توان پرداخت تسهیلات دارد و ارگان های مربوطه نیز باید در پرداخت تسهیلات شفاف عمل کنند.

یکی دیگر از حوزه های صحبت ایشان مربوط به ساخت واحدهایی با متراژهای مختلف بود. ماجرای ساخت واحد کوچک متراژ، چیز تازه ای نیست و قبل از این نیز بارها از سوی اتحادیه تعاونی های تهران اعلام شده بود. حتی زمزمه هایی مبنی بر کلنگ زنی پروژه مسکن ۲۵ متری نیز شنیده شد اما با گذشت ۲ سال از این ماجرا، هنوز هم مشخص نیست که سرنوشت این طرح چه شده است!

آقامحمدی در صحبت های خود تاکید داشت که باید الگوهای مختلفی در مسکن سازی مدنظر باشد و واحدهای مزبور را در متراژهای مختلفی ساخت تا با شرایط افراد همخوانی داشته باشند. نسخه های کلی برای موضوع مسکن جوابگو نیست. مثلاً برای کسانی که قدرت خرید پایینی دارند، نمی توان خانه های بزرگ متراژ خرید.

همانطور که امروز می بینیم، بخش زیادی از واحدهای نوساز بزرگ متراژ هستند و به دلیل قدرت خرید پایین مردم، خالی مانده اند. بنابراین ساخت و ساز مسکن باید متناسب با تقاضای موجود در بازار باشد. وقتی که بیشتر تقاضای بازار مربوط به واحدهای کوچک متراژ نقلی است، احتمالاً باید مسیر ساخت و ساز نیز به همان سو برود.

آقامحمدی نیز تاکید کرد که ساخت مسکن کوچک متراژ در مجتمع های مسکونی بلامانع است. مثلاً در یک مجتمع مسکونی ممکن است واحدهایی با متراژهای مختلف ساخته شود. در این شرایط، ساخت مسکن کوچک متراژ نیز توجیه پذیر است و می توان برای ساخت آن اقدام کرد.

البته در این میان نباید ملاحظات زیست محیطی را نیز نادیده گرفت. مثلاً در این مورد، حتما باید سرانه مساحت برای هر شهروند در نظر گرفته شود. در شهرهای مختلف، این سرانه ممکن است مختلف باشد. مثلا در شهری مثل تهران، سرانه مساحت زندگی برای هر نفر ۱۷.۵ متر است. به همین دلیل اگر هدف، ساخت مسکن برای زوجین جوان است، حداقل متراژ باید ۳۵ متر باشد.

البته رئیس اتحادیه تعاونی های تهران اعلام کرده بود که خانه های مزبور از ۲۵ متر به بالا خواهند بود که همین مسئله، چالش های فراوانی را ایجاد کرد و برخی از مدیران شهری به طرح تفصیلی تهران اشاره کرده اند و موضوع سرانه مساحت را مطرح نمودند.

فعلاً این موضوع مسکوت مانده و مشخص نیست که سرنوشت طرح مسکن ۲۵ متری به کجا خواهد کشید اما نکته مهم ماجرا اینجاست که ساخت مسکن کوچک متراژ در نهادهای حاکمیتی نیز موردتایید قرار گرفته است.

دیدگاه ها غیرفعال است