مزایای سامانه خودنویس در شفاف‌سازی و ساماندهی بازار مسکن

سامانه خودنویس املاک و نگرانی های مشاوران املاک

بیش از یک سال است که سامانه خودنویس آغاز به کار کرده و به تازگی، مزیت های آن برای فعالان ساختمانی مشخص شده است. یکی از کارشناسان سیاستگذاری مسکن می گوید که این سامانه تنها چیزی است که می تواند دلالان و سوداگران را از بازار مسکن کنار بگذارد.

به گزارش پرشین سازه ، قرارداد ملکی رایگان بستن، فقط بخشی از خدمات سامانه خودنویس است. این سامانه به دلیل ساز و کاری که برای قراردادها طراحی کرده، می تواند دست دلالان، اخلالگران و سودجویان بازار مسکن را کوتاه کند.

از خردادماه امسال، قابلیت فروش ملک نیز به سامانه مزبور اضافه شده و عملاً به یک آچارفرانسه برای بازار مسکن تبدیل شده است. حتی مشاوران املاک نیز به جای سامانه قدیمی باید از سامانه خودنویس استفاده کنند. البته ناگفته نماند که سامانه مزبور در دسترس همگان است و طرفین قرارداد می توانند بدون نیاز به حضور مشاور املاک، قرارداد خود را از طریق این سامانه منعقد کنند.

فرشید ایلاتی، یکی از کارشناسان سیاستگذاری مسکن می گوید که بازار مسکن ایران در سال های گذشته، چالش های زیادی را پشت سر گذاشته است. از گرانی قیمت ها گرفته تا مشکلات مربوط به نظارت در بخش رهن و اجاره و حتی پدیده های جدیدی مثل پشت بام خواب، اجاره کانکس و خانه های اشتراکی! سامانه خودنویس توانسته تا حدی بخشی از این مشکلات را حل کند. حداقل در حال حاضر، دست دلالان از بازار اجاره مسکن کوتاه شده است. این موضوع اهمیت زیادی دارد؛ چرا که بخش زیادی از فشار گرانی ها به دوش مستاجران می باشد.

از سوی دیگر، نقش تنظیم گری دولت را گسترش داده و به ابزاری برای کنترل بازار مسکن تبدیل شده است؛ چیزی که سال هاست توسط کارشناسان مسکن پیشنهاد می شود و به لزوم وجود چنین ابزاری تاکید می گردد.

ایلاتی می گوید که شفافیتی که سامانه خودنویس به بازار آورده، بسیار ارزشمند است. داده هایی که از طریق این سامانه جمع آوری می شوند، می توانند در تحلیل دقیق وضعیت بازار به کار آیند و حتی نقش موثری در سیاستگذاری های آینده داشته باشند.

این کارشناس سیاستگذاری مسکن در بخش دیگری از صحبت های خود به فواید سامانه خودنویس برای موجر و مستاجر نیز اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که این سامانه می تواند اختلافات میان طرفیت قرارداد را کاهش دهد و نقش میانجی را بازی کند.

ناگفته نماند که دولت بدون چنین ابزاری، اساساً قادر به وضع سیاست های درست نیست. داده های این سامانه توسط افراد حقیقی درج می شوند و به همین دلیل قابل استناد خواهند بود و می توان از آنها در راستای وضع سیاست های جدید استفاده کرد.

از دیدگاه این کارشناس مسکن، در صورتی که سامانه کاتب و سامانه خودنویس فراگیر شوند، می توان نسبت به آثار مثبت آنها در بازار امیدوار بود. ایشان در ادامه خاطرنشان ساخت:

سامانه کاتب و خودنویس، مکمل هستند و ارتباط مهمی میان این دو وجود دارد. اطلاعات از طریق سامانه خودنویس به سامانه املاک و اسکان متصل خواهد شد و به این ترتیب، کاربران می توانند خیلی ساده و راحت، اطلاعات مربوط به ملک، مالک و مستاجر را دریافت کنند.

این سامانه می تواند گامی بزرگ در راستای ایجاد شفافیت در بازار ملک و مسکن باشد. گفته می شود که در حال حاضر، نزدیک به ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار فقره قرارداد از طریق این سامانه ثبت شده است. در کنار تمام مزیت هایی که دارد، هزینه های ثبت قرارداد را برای طرفین معامله به طرز چشمگیری کاهش داده و در وقت آنها نیز صرفه جویی کرده است. به همین دلیل است که استقبال از این سامانه خیلی خوب بوده! خیلی از موجران و مستاجران، دیگر برای این بخش از جابه‌جایی هزینه نمی کنند.

ایلاتی می گوید که کل روند ثبت قرارداد در سامانه خودنویس کمتر از یک ساعت طول می کشد. به این ترتیب، صرفه جویی بزرگی در زمان سپری شده، خواهد بود.

ناگفته نماند که سامانه خودنویس به طور دائم در حال به روزرسانی است و مدام قابلیت های بیشتری را به کاربران ارائه می کند. مثلاً در حال حاضر می توان هویت کاربران را از طریق این سامانه احراز کرد و زنده بودن آنها را تایید نمود.

تمام این موارد باعث شده که امنیت و اعتبار اطلاعات ثبت شده در این سامانه بالاتر برود و به این ترتیب اعتماد کاربران به آن افزایش پیدا کند. برای چنین سامانه ای، این دو موضوع از اهمیت حیاتی برخوردار هستند.

گرچه هنوز بخش خرید و فروش این سامانه چندان معرفی نشده و کاربران زیادی ندارد اما با توجه به استقبالی که از بخش اجاره مسکن صورت گرفته، می توان احتمال داد که استقبال از این بخش نیز زیاد باشد.

دیدگاه ها غیرفعال است