اختلاف نظر در رابطه با عمودی سازی بسیار زیاد است و برخی با جدیت از آن دفاع می کنند و بعضی دیگر، عمودی سازی را عامل اصلی افزایش هزینه تمام شده مسکن و تاخیر در تکمیل آن می دانند.
به گزارش پرشین سازه ، فرشید ایلاتی از آن دسته افرادی است که معتقد است عمودی سازی باعث شده که پروژه های نهضت ملی مسکن با تاخیر مواجه شوند و در نتیجه قیمت آنها افزایش پیدا کند.
این موضوع در شرایطی از سوی این کارشناس مسکن مطرح می شود که در روزهای اخیر نیز، نامه ای از سوی وزیر راه و شهرسازی منتشر شده که به طور جدی مخالفت خود را با الحاق زمین به محدوده شهرها اعلام کرده است و به نظر می آید که بیشتر بر عمودی سازی تاکید دارد.
سابقه مخالفت خانم مالواجرد با الحاق زمین به محدوده شهری به پیش از دوره وزارت ایشان برمی گردد و در همان زمانی که معاونت معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی را در اختیار داشت نیز بارها با الحاق زمین مخالفت کرده بود.
همین نامه صحبت های زیادی را در سطح کارشناسان مسکن جامعه برپا کرد. فرشید ایلاتی می گوید که مشخصاً رویکرد وزیر به عمودی سازی بوده است. ایشان از همان دوره معاونت معماری و شهرسازی هم مخالف الحاق زمین به محدوده شهرها بود.
این کارشناس مسکن تاکید کرد که اولین پیامد چنین رویکردی، طولانی شدن پروژه های نهضت ملی مسکن و افزایش بهای تمام شده واحدهای مسکونی برای مردم خواهد بود. وی از نمایندگان مجلس و علی الخصوص اعضای کمیسیون عمران مجلس درخواست کرد که در برابر این قانون شکنی قدعلم کنند و وزیر را برای جوابدهی به مجلس بکشانند.
ایشان در ادامه صحبت های خود تاکید کرد که وزیر راه و شهرسازی همواره تاکید داشته که باید عمودی سازی را در پیش گرفت. در همین نامه اخیر ایشان نیز به تراکم سازی شهر کرمان تاکید شده بود.
فرشید ایلاتی اعلام کرد که یکی از موانع اصلی و دلایل تاخیر در تکمیل پروژه های نهضت ملی مسکن، همین خانم فرزانه صادق بود؛ چرا که در دوران معاونت خود با الحاق زمین به خیلی از شهرها مخالفت می کرد و همین موضوع، تراکم را در آن شهرها افزایش داد.
وی در ادامه گفت: مثلاً قرار بود در شهر قم، خانه های نهضت ملی مسکن به شکل ویلایی یا نهایتاً دو طبقه ساخته شوند اما خانم مالواجرد دستور داد که آپارتمان سازی صورت بگیرد.
این کارشناس مسکن یادآور شد که وزیر راه و شهرسازی جدید از دو مسیر مخالفت با الحاق زمین و افزایش تراکم باعث شد که پروژه های نهضت ملی مسکن به سختی پیش بروند و حالا با تاخیر مواجه باشند.
ایلاتی خاطرنشان ساخت که پروژه های قم که نهایتاً شش ماه وقت می گرفتند، بعد از گذشت ۲ سال هنوز تکمیل نشده اند، چرا که اصرار بر تراکم سازی بوده است. به نظر می آید که خانم وزیر هنوز هم روحیات دوران معاونت خود را حفظ کرده و به همین دلیل، پروژه های نهضت ملی مسکن به کُندی پیش می روند و به این ترتیب، مشمول گرانی های ناشی از تورم خواهند شد.
پروژه ای که می توانست بدون تورم در عرض شش ماه به پایان برسد، بعد از گذشت ۲ سال، دچار تورم ۸۰ الی ۱۰۰ درصدی شده است. به عبارت دیگر، مردم برای ساخت یک واحدی که تا دو سال قبل ۱ میلیارد هزینه داشته، امروز باید ۲ میلیارد هزینه کنند. از همان زمان که خانم صادق معاون وزیر بود، این رویکرد اشتباه وجود داشته و همین رویکرد غلط باعث شد که سرعت اتمام پروژه های نهضت ملی مسکن به شدت پایین بیاید.
قانون برنامه هفتم توسعه چه شد؟!
فرشید ایلاتی در ادامه تاکید کرد که این نگاه خانم وزیر راه و شهرسازی مخالف قانون برنامه هفتم توسعه است. اعتقاد وزیر این است که زمین هایی در شهر وجود دارند که بلااستفاده باقی مانده اند. این در حالیست که قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره در همین اردیبهشت ماه تصویب شد. بنابراین تمام زمین هایی که بدون استفاده باقی مانده اند، مشمول عوارض شده اند.
به جای تاکید بر عمودی سازی، خود مالکان این زمین ها تصمیم خواهند گرفت که از اراضی مزبور استفاده کنند. حتی در صورتی که زمین های بدون استفاده شهرها را هم در نظر بگیریم، سرانه شهری کشور خیلی کم است و باید الحاق زمین به محدوده شهری صورت بگیرد. تراکم جمعیت نفر بر هکتار کشور خیلی زیاد است و نباید این موضوع نادیده گرفته شود.
سازمان ملی زمین و مسکن هم باید دست از احتکار اراضی بردارد و در چنین وضعیتی، کمبود زمین هیچ توجیهی ندارد.
فرشید ایلاتی از وزیر راه و شهرسازی درخواست کرد که نسبت به افکار عمومی و مجلس پاسخگو باشد و درباره زمین های احتکار شده توضیحاتی ارائه کند.