طرح‌های مسکن؛ محکوم به شکست با رویکرد فعلی دولت

طرح‌های مسکن؛ محکوم به شکست با رویکرد فعلی دولت

مسکن؛ بحران طولانی‌مدت نیازمند راهکارهای اساسی


هیچ راهکار کوتاه مدتی برای حل مشکلات مسکن وجود ندارد. این حرفی است که توسط بسیاری از کارشناسان و البته مدیرعامل اتحادیه تعاونی های عمرانی تهران تکرار شده است.

به گزارش پرشین سازه ، چالش های زیادی در رابطه با تامین مسکن وجود دارد که خشایار باقرپور در یک برنامه تلویزیونی در خصوص آنها صحبت کرد. وی تاکید داشت طرح هایی که در برنامه هفتم توسعه برای مسکن در نظر گرفته شده، به هیچ وجه شدنی و اجراپذیر نیست.

از نگاه مدیرعامل اتحادیه تعاونی های عمرانی تهران، حتی امکان ورود به بحث افقی سازی نیز وجود ندارد چرا که زیرساخت کافی مهیا نشده! در همین شرایط هم با ناترازی سرانه خدمات مواجه هستیم و اساساً قادر به تامین نیاز پهنه شهرها نیستیم. اگر بخواهیم توسعه افقی را دنبال کنیم، هزینه زیادی برای تامین زیرساخت باید صرف شود.

توسعه افقی به شبکه معابر احتیاج دارد. علاوه بر این، بسیاری مسائل دیگر نیز وجود دارد که در کوتاه مدت و میان مدت قابل حل نیستند و فقط باید برنامه های طولانی مدت برای آنها در نظر گرفت.

خشایار باقرپور در ادامه صحبت های خود به نافرمانی هایی که این روزها از سوی شبکه بانکی شاهد هستیم، اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که ساختار دستوری اقتصاد، چالش بزرگی در بازار مسکن است که باید برطرف شود.

امروز طرح نهضت ملی مسکن به همان مسیری می رود که ۱۸ سال پیش، مسکن مهر رفت. همان زمان هم بسیاری از کارشناسان اعلام کردند که اقتصاد دستوری در بخش مسکن قابل اجرا نیست. در واقع، تعرفه های پایینی که برای ساخت مسکن در نظر گرفته شده بود، در نهایت به تولید مسکن باکیفیت برای خانواده ها تبدیل نشد. موضوعی که همین امروز هم در مورد مسکن مهر می بینیم.

باقرپور در ادامه به روند غلطی که دولت برای طرح نهضت ملی مسکن در پیش گرفته اشاره کرد و خاطرنشان ساخت با این هزینه ها حتی نمی توان یک اسکلت ساختمان هم به مردم تحویل داد.

وی در اثبات ادعای خود گفت: هزینه ساخت اسکلت ساختمان متری بالای ۱۰ میلیون است. این در حالیست که قرارداد ساخت مسکن متری ۸ الی ۱۰ میلیون منعقد می شود. متاسفانه در مسکن مهر، شرایط ساخت به گونه ای پیش رفته که متقاضیان ترجیح می دهند مستاجر بمانند اما در خانه های ساخته شده اقامت نکنند.

ایشان در ادامه یادآور شد که بیش از ۵۰ سال است که مسکن به یک کالای سرمایه ای تبدیل شده! این در حالیست که می توانستیم از ظرفیت بازارهای سرمایه ای در راستای رفع نیاز بازار مصرفی استفاده کنیم. کار ساختمان فقط به خانه سازی محدود نمی شود، بلکه این فرصت فراهم بود تا با این صنعت به تمام حوزه ها ورود پیدا کرد.

این مقام مسئول در بخش دیگری از صحبت های خود به چالش بزرگ این روزهای بازار مسکن اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که سرعت ساخت بسیار پایین است. صنعتی سازی به معنای این است که ضمن حفظ کیفیت، بتوانیم قیمت تمام شده را نیز کاهش بدهیم.

باقرپور در خصوص طرحی که اتحادیه تعاونی های عمرانی تهران بانی آن است نیز توضیحاتی ارائه کرد و اعلام نمود که مسکن کوچک متراژ، طبیعتاً نمی تواند به تنهایی تمام مشکلات بازار مسکن را حل کند. این واحدهای کوچک نهایتاً برای ۲ سال اول زندگی مشترک زوجین مناسب است و بعد از آن، قطعاً به واحد بزرگتر احتیاج پیدا می کنند. این واحدها حکم این را دارند که صرفاً اول زندگی به اجاره نشینی روی نیاورند.

واقعیت اینجاست که با توجه به شرایط کنونی بازار مسکن نمی توان توقع چندان زیادی از خریداران داشت. برای خرید یک واحد ۵۰ متری در تهران، باید ۱۵۰ سال منتظر ماند. متوسط درآمد سالانه یک خانوار شهری نزدیک به ۱۶۷ میلیون است. خانواده ها در صورتی که وضعیت خوبی داشته باشند، می توانند سالانه ۳۰ میلیون تومان برای مسکن پس انداز کنند.

از سوی دیگر، قیمت هر متر مربع مسکن در تهران نزدیک به ۹۰ میلیون است. اگر قیمت ها هم دچار تورم نشوند، برای خرید یک واحد ۵۰ متری باید ۱۵۰ سال منتظر ماند. گرچه این موضوع به نظر غلوشده می رسد اما کاملا واقعیست.

خشایار باقرپور در انتهای سخنان خود بار دیگر تاکید کرد که به ساخت واحدهای ۲۵ متری ادامه خواهند داد؛ چرا که شرایط امروز اقتصاد ایران به نحوی است که خانواده ها به سادگی نمی توانند مسکن تهیه کنند. به همین دلیل باید به سمت مسکن اقتصادی رفت.

طراح مسکن اقتصادی، اتحادیه تعاونی های عمرانی تهران است که در بخش تعاون کشور دنبال می شود. برای اجرای چنین طرحی به اصلاح برخی از آیین نامه ها نیاز است که انتظار می رود مجلس در این بخش همراهی کند.

وی تاکید کرد که برای ساخت مسکن اقتصادی به اصلاح این آیین نامه ها احتیاج است.

دیدگاه ها غیرفعال است