گرانی مسکن در کل کشور تبدیل به معضل بزرگی شده است. دولتی ها تصور می کنند که اصلی ترین مقصر گرانی مسکن، املاکی ها و بنگاه داران هستند. به همین دلیل است که سامانه ای راه اندازی شده تا قراردادهای اجاره مسکن به طور رایگان در آن ثبت شوند. این سامانه به طور آزمایشی در یزد فعال شده است.
به گزارش پرشین سازه ، دولت با راه اندازی این سامانه به دنبال نظارت بر بازار اجاره ی مسکن است.
خیلی از کارشناسان می گویند که دلیل اصلی گرانی مسکن و اجاره ی آن، تورم عمومی است که گریبان تمام بخش های اقتصادی کشور را گرفته است. اما دولت همچنان اصرار دارد که بنگاه داران این بلا را به سر بازار مسکن آورده اند و منجر به گرانی قیمت خانه و اجاره ی آن شده اند.
البته ناگفته نماند که راه اندازی این سامانه، بر اساس وظایف قانونی دولت بوده است. به خصوص اینکه در ماده ی ۱۸ قانون جهش تولید مسکن به این نکته اشاره شده است.
نگاهی مختصر به بازار مسکن نشان می دهد که مشکل آن، خیلی عمیق است. در واقع از آن جایی که تولید مسکن به اندازه ی کافی انجام نمی شود، طبیعی است که سیستم عرضه و تقاضا به هم بخورد. تا زمانی که این سیستم متعادل نشود، نمی توان انتظار داشت که قیمت مسکن پایین بیاید.
از آن جایی که اجاره بهای مسکن تابعی از قیمت آن است، وضعیت بازار اجاره هم درست نخواهد شد.
راهکارهای دولت برای بهبود وضعیت کنونی این بازار، بسیار متنوع و گسترده بوده است. مثلا دولت تلاش کرده که تسهیلاتی به نام تسهیلات ودیعه ی مسکن پرداخت کند که البته کارایی کافی ندارد. همچنین نمی تواند بازار اجاره بها را کنترل کند و همچون مسکّنی موقت عمل می کند.
بسیاری از کارشناسان می گویند که برای بهبود وضعیت، می توان به سمت ساخت مسکن استیجاری رفت. روشی که در کل دنیا جواب پس داده و اثرگذاری خود را ثابت کرده است.
شهردار تهران نیز بر این روش تاکید کرده و راه حل مشکل را فروش متری مسکن و مسکن استیجاری می داند.
اما این سامانه چه کاری می تواند انجام بدهد؟ بر اساس گزارش های موجود، این سامانه راه اندازی شده است تا بر بازار مسکن نظارت داشته باشد. در نتیجه تمام معاملات املاک و مستغلات از جمله فروش، پیش فروش، اجاره و رهن، ثبت قرارداد، دریافت کد رهگیری و…لازم و ضروری است.
البته لازم به ذکر است که نسخه ی آزمایشی این سامانه که در یزد راه اندازی شده، فعلا فقط قادر به ثبت قراردادهای اجاره ی مسکن است که به حالت یک به یک و آنلاین فراهم شده است.
در واقع موجر و مستاجر باید مورد اجاره را در این سامانه ثبت کرده و کد رهگیری دریافت کنند. همچنین می توانند نسخه ی الکترونیکی اجاره نامه را نیز دریافت کنند.
راه اندازی این سامانه می تواند نویدبخش اتفاقات مثبت تری باشد. به زودی تمام کشور می توانند از مزیت های آن استفاده کنند و بدون پرداخت هزینه، قراردادهای خود را در این سامانه درج کرده و کد رهگیری دریافت کنند. معامله گران می توانند به طور مستقل یا از طریق بنگاه، اقدام به ثبت مورد اجاره یا خرید و فروش خود نمایند.
نگاهی کوتاه به این سامانه، نشان می دهد که به ساده ترین شکل ممکن طراحی شده است. متقاضیان ثبت قرارداد اجاره، باید به بخش قراردادهای اجاره وارد شوند. لازم است که هر دو طرف قرارداد، اطلاعات کامل خود را درج کنند.
به طور کلی، ثبت قرارداد در این سامانه شامل ۶ مرحله است. در ضمن متقاضیان می توانند پیشرفت قراردادهای قبلی که در این سامانه ثبت شده اند را مشاهده کرده و اگر تمایل داشتند، نسخه ی الکترونیکی قرارداد را نیز دریافت کنند.
یکی از بزرگ ترین مزیت های راه اندازی چنین سامانه ای، دریافت کد رهگیری رایگان است. تا پیش از این، بنگاه داران برای استعلام کد رهگیری، مبالغ زیادی دریافت می کردند. اما با این سامانه، کافیست روی گزینه ی استعلام کد رهگیری کلیک کنید. در صفحه ی باز شده، باید کد ملی یکی از طرفین قرارداد درج شود.
برای استعلام وجود یا عدم وجود قرارداد هم می توان این کد را درج کرده و سپس از صحت قرارداد اطمینان حاصل کرد.
خیلی از بنگاه داران گرچه از راه اندازی این سامانه نگران هستند اما همچنان باور دارند که گرانی و التهاب بازار مسکن به خصوص در شهر تهران، ناشی از تورم است و نمی توان با راه اندازی چنین سامانه هایی التهاب بازار را کم کرد.
برخی از املاکی های تهران می گویند که این نسخه فعلا آزمایشی است و فقط برای یزد می باشد. در ضمن دریافت و استعلام کد رهگیری هم چیز جدیدی نیست و از گذشته نیز امکان پذیر بوده است. بنابراین نمی توان با چنین سامانه ای بازار را آرام کرد.
در سال های گذشته، دولت تلاش می کرد که با تعیین سقف تمدید اجاره بها در تهران، بازار اجاره را کمی کنترل کند. به نظر می آید که امسال نیز برای سومین سال پیاپی چنین اقدامی را در دست داشته باشد. اما نکته ی حائز اهمیت این جاست که احتمالا در سال جاری، شاهد افزایش این سقف از ۲۵ درصد باشیم. چرا که قیمت مسکن دچار افزایش شده و طبیعتا اجاره بها نیز بیشتر می شود.
بازار اجاره بهای مسکن خیلی از مستاجرین را نگران کرده است. به نظر نمی آید که فایل هایی با قیمت مناسب وجود داشته باشند. در نتیجه خیلی از مستاجرین به سمت شهرهای اطراف تهران روی آورده اند. طبیعتا این رویداد در آینده می تواند مشکلات بزرگ تری را پدید بیاورد.