تحولات منطقه در این روزها بر فعالیت شرکت های ساختمانی نیز اثر گذاشته است. مثلاً در همین روزهای اخیر بود که شنیدیم شرکت های ایرانی ساختمان سازی که در سوریه فعالیت می کنند، تجهیزات خود را از این کشور خارج کرده اند.
به گزارش پرشین سازه ، بازار ساختمان کشورهای همسایه همواره برای شرکت های ساختمانی ایرانی جالب توجه بوده است. بیشترین سرمایه گذاری این شرکت ها نیز در کشورهایی مثل عراق، ترکیه و سوریه بوده است.
بر اساس گفته های دبیر سندیکای شرکت های ساختمانی ایران، سهم پروژه های ساختمان سازی ایران در عراق ۲ میلیارد دلار است. این در حالیست که شرکت های ترکیه ای، ۲۴ میلیارد دلار سهم دارند.
ایرج گلابتونچی در ادامه صحبت هایی که در طی یک نشست خبری صورت می گرفت، اعلام کرد که از سال ۷۴ تا ۱۴۰۲، قراردادهای زیادی میان شرکت های ساختمانی ایران و دیگر کشورها امضاء شده که مبلغ حدودی آن ۳۵ میلیارد دلار بوده است.
بر اساس آمارهای موجود، سهم پروژه های ایرانی در کشورهای دیگر نزدیک به هزار پروژه بوده است. بخشی از آنها تکمیل و تحویل داده شده اند و برخی دیگر، هنوز در مراحل اجرا می باشند. البته در سال های گذشته شاهد بوده ایم که اجرای پروژه در کشورهای خارجی خیلی کمتر شده و از دهه ۹۰، روند کاهشی شدن آن را به وضوح می بینم.
البته در همان سال، ورود به بازار ساختمان سازی عراق برای شرکت های ایرانی مهیا شد و توانستند در آن زمان ۲ میلیارد دلار پروژه از این کشور بگیرند اما این روند مثبت چندان ادامه نداشت و جنگ داخلی عراق شروع شد که طبیعتاً شیب فعالیت ها را کاهش داد. از سوی دیگر، در اواخر سال ۹۸، کرونا هم لیست موانع ساختمان سازی اضافه شد و باعث گردید که کسب و کار خیلی از شرکت های ایرانی در عراق متوقف شود. البته این موانع باعث نشد که جذابیت بازار عراق برای سازندگان ایرانی از بین برود.
گلابتونچی در ادامه صحبت های خود اعلام کرد که بسیاری از کشورهای حاشیه خلیج فارس به دنبال فناوری های ایرانی هستند اما با این وجود، هنوزم سهم شرکت های ساختمانی ایرانی در بازار ساختمان عراق کمتر از شرکت های ترکیه است.
در حال حاضر، بررسی ها نشان می دهد که نزدیک به ۳۸ شرکت ایرانی در ۵۷ پروژه زیرساختی عراق مشغول فعالیت هستند. مطالبات کلی این شرکت ها از پروژه های اربیل و سلمانیه نیز ۷۰۰ میلیون دلار است.
یکی دیگر از نگرانی های موجود این بود که تکلیف شرکت های ساختمانی ایرانی که در سوریه حاضر بودند، چه می شود؟ دبیر سندیکای شرکت های ساختمانی ایران اعلام کرد که پیش از اتفاقات سوریه، شرکت های ایرانی نیروهای کار و تجهیزات خود را از این کشور خارج کرده بودند.
به طور کلی تعداد این شرکت های خصوصی ساختمانی در سوریه زیاد نبود و کلاً ۷ شرکت ایرانی در این کشور حضور داشتند. بنابراین جای نگرانی نیست.
این مقام مسئول در ادامه صحبت های خود به وضعیت مطالبات شرکت های ساختمانی ایرانی در اقلیم کردستان نیز اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که پیگیر تعیین تکلیف این مطالبات هستند. گلابتونچی اعلام کرد که در حال حاضر، از ۲ میلیارد دلار قراردادی که شرکت های ایرانی در عراق دارند، ۷۰۰ میلیون دلار مربوط به اقلیم کردستان و سلیمانیه بوده است.
در این ۵۷ پروژه زیرساختی عراق، ۳۸ شرکت ایرانی سهم داشته اند و اقداماتی انجام داده اند. اما با وجود جنگ داخلی و مشکلات دیگر از جمله اختلاف در توزیع بودجه، کار شرکت های ایرانی در اقلیم کردستان متوقف شد و نزدیک به ۵۰۰ میلیون دلار از مطالبات شرکت های ایرانی در این اقلیم باقی مانده که البته پیگیری های لازم برای وصول آنها در دست انجام است.