بلاخره بعد از انتظارهای فراوان، وضعیت خانه های خالی در کشور مشخص شد. بر اساس گفته های مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، نزدیک به ۱۵۰ هزار واحد مسکونی خالی شناسایی شده اند و اطلاعات مالکان این واحدها به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال شده تا روند مالیات ستانی از آنها آغاز شود.
به گزارش پرشین سازه ، مسئولان مربوطه این بار از تجارب جهانی برای شناسایی وضعیت مالکیت افراد استفاده کرده اند. ابوالفضل نوروزی اعلام کرد که کدهای ملی به کد پستی متصل شده و اطلاعات هویتی و مالکیتی مردم تعیین شده است.
وی در ادامه به دیگر مزیت های این روش اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که اتصال کدملی به کدپستی از لحاظ آمایش سرزمینی هم مفید و موثر است و کمک می کند تا سیاستگذاری های دقیق تری در حوزه مسکن شکل بگیرد. این سیاست های دقیق می توانند به ساماندهی بازار مسکن کمک کنند و علاوه بر این برای برنامه های آتی مسکن موثر واقع شوند.
نوروزی در بخش دیگری از صحبت های خود به اختلافی که میان سامانه ثبت احوال و سامانه ملی املاک و اسکان وجود داشت، اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که این اختلاف همیشگی برای مرجعیت ثبت اطلاعات وجود دارد. در سال ۹۹، ماده ۵۴ قانون مکرر مالیات های مستقیم و اصلاح ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیات های مستقیم، تکلیف این موضوع را به عهده وزارت راه و شهرسازی گذاشته و این نهاد را موظف کرده است که اطلاعات مربوط به موجودیت و مالکیت افراد را مشخص کند. در نتیجه همین وظیفه قانونی بود که سامانه ملی املاک و اسکان راه اندازی شد.
مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی اعلام کرد که از سال ۹۹، اطلاعات هویتی و مالکیتی باید در سامانه ملی املاک و اسکان ثبت شود. تمام افراد می توانند از طریق خوداظهاری، اقامتگاه اصلی و فرعی خود را ثبت کنند.
بر اساس گفته های ابوالفضل نوروزی، جامعیت سامانه ملی املاک و اسکان در خصوص تعیین اقامتگاه افراد خیلی بیشتر از سامانه ثبت احوال است. به همین دلیل می تواند مرجع بهتری برای سیاستگذاری های این حوزه باشد. نوروزی تاکید کرد که تمام سازمان ها و دستگاه هایی که به اطلاعات این سامانه نیاز دارند، می توانند در قالب وب سرویس از خدمات سامانه ملی املاک و اسکان بهره مند شوند.
این مقام مسئول در ادامه صحبت های خود تاکید کرد که هدف از راه اندازی این سامانه، صرفاً شناسایی افراد و مالکان برای مالیات ستانی نبوده بلکه به دنبال ساماندهی بازار مسکن بوده اند. بازاری که مدت هاست به دلیل نقص اطلاعات، سیاست های درستی برای آن وضع نمی شود.
نوروزی در خصوص شرایط فعلی چنین گفت:
خیلی از دستگاه ها، همکاری مناسبی با سامانه ملی املاک و اسکان دارند و برخی دیگر نیز در خصوص ارائه آمار و تبادل اطلاعات، همکاری لازم را ندارند.
ایشان در ادامه یادآور شد که بعد از حل مشکلات و موانع فراوان، بلاخره به یک آمار نسبتاً قابل اعتناء از واحدهای خالی رسیده اند. گفته می شود که ۱۵۰ هزار واحد خالی شناسایی شده و برای اخذ مالیات به سازمان امور مالیاتی کشور معرفی شده اند.
در مرحله قبل نیز حدود ۱۸۲ هزار واحد خالی شناسایی شد که تمام آنها به سازمان مالیاتی معرفی شدند. مالکان این واحدهای خالی، پیامک مالیاتی دریافت کرده اند و اطلاع رسانی لازم صورت گرفته است. ابوالفضل نوروزی تاکید کرد که روند شناسایی این خانه های خالی به شکل روزانه انجام می شود اما راستی آزمایی آنها به مرور صورت می گیرد.
وی در خصوص دیگر آمارها و اطلاعات این سامانه توضیحات دیگری ارائه کرد و خاطرنشان ساخت که بیش از ۴۵۰ رکورد اطلاعاتی در سامانه ملی املاک و اسکان ثبت شده است. نزدیک به ۷۵ میلیون کد ملی به یک کدپستی متصل شده اند اما این آمارها باید به روزرسانی شوند. گفته می شود که نزدیک به ۱۳ میلیون و ۴۰۰ هزار سرپرست خانوار اطلاعات اقامتی و مالکیتی خود را در سامانه مزبور ثبت کرده اند.
در صورتی که افراد دارای یک اقامتگاه دائم و یک مسکن ثابت باشند، مشمول مالیات نخواهند شد اما هر واحد مازاد بر آن، می تواند هدف مالیات ستانی قرار بگیرد.
البته سیستم شناسایی واحدهای خالی در حال حاضر بدون اشکال هم نیست. واقعیت اینجاست که به دلیل وجود اسناد عادی و قولنامه ای، مالکیت و سکونت بسیاری از واحدهای مسکونی مشخص نیست. در نتیجه، نمی توان با قطعیت در مورد صحت این آمارها صحبت کرد و باید ساز و کارهای مناسب تری برای شناسایی این واحدها صورت بگیرد.
در حال حاضر، بخش زیادی از واحدهای مسکونی نوساز در شهرهای بزرگ خالی مانده اند. این در حالیست که مسئله کمبود مسکن به شدت بر بازار فشار آورده و معضلات بزرگی ایجاد کرده است.