یکی از اولویت های وزارت راه و شهرسازی، تکمیل سامانه املاک و اسکان است و تا به امروز توانسته بخش مهمی از آن را تکمیل کند اما به همکاری بسیاری از نهادها از جمله وزارت کشور نیاز دارد. تا به امروز، این وزارتخانه در برابر اتصال سامانه خانوار به سامانه املاک و اسکان مقاومت کرده اما لازم است که اقدامات لازم در حوزه مزبور انجام شود تا شاهد تحقق اهداف سامانه املاک و اسکان باشیم.
به گزارش پرشین سازه ، این سامانه برای تکمیل فقط لازم است به سامانه خانوار وزارت کشور متصل شود. یکی از کارشناسان سیاست گذاری وزارت راه و شهرسازی ضمن تاکید بر این موضوع، خاطرنشان ساخت که تمام برنامه ریزی های دولت برای کنترل بازار مسکن، بدون این سامانه میسر نخواهد بود. بنابراین بهتر است که دستگاه های ذیربط، کمال همکاری را با این سامانه داشته باشند.
به گفته بهروز سلطانی، از همان سال ۱۴۰۰ که سامانه املاک و اسکان راه اندازی و رونمایی شد، قرار بود که تمام دستگاه های مربوطه از جمله شهرداری ها، بانک مرکزی، وزارت کشور، وزارت نیرو و غیره به این سامانه متصل شوند و اطلاعات خود را در اختیار آن قرار بدهند تا به این ترتیب نظارت و کنترل بیشتری روی بازار مسکن صورت بگیرد و شرایط آن به سمت ثبات برود.
در طی سال های گذشته، متاسفانه همکاری چندانی از سوی این نهادها برای تکمیل سامانه املاک و اسکان صورت نگرفت و مقاومت هایی در برابر اتصال به این سامانه ایجاد شد. واقعیت اینجاست که بدون همکاری نهادهای مختلف، بعید است که بتوان بازار مسکن را سامان داد.
سلطانی در ادامه صحبت های خود اعلام کرد: در طی چند ماه گذشته، با پیگیری هایی که صورت گرفت، بلاخره بانک مرکزی نیز به سامانه املاک و اسکان متصل شد اما بدون سامانه خانوار وزارت کشور، این سامانه تکمیل نمی شود.
وی تصریح کرد که در طی سال های گذشته، مقاومت های زیادی در رابطه با این سامانه شکل گرفت و خیلی از نهادهای ذیربط همکاری لازم را با وزارت راه و شهرسازی نداشتند اما در حال حاضر، وضعیت بازار مسکن به قدری بحرانی شده که هیچ توجیهی برای عدم همکاری قابل قبول نیست.
این کارشناس سیاست گذاری وزارت راه و شهرسازی در ادامه صحبت های خود اعلام کرد که بسیاری از متقاضیان مسکن با مشاهده این رفتار نهادهای ذیربط، از ثبت اطلاعات خود در سامانه املاک و اسکان خودداری می کنند و به این ترتیب، اطلاعات سامانه مزبور همچنان ناقص است.
بدون اطلاعات کامل، نمی توان انتظار داشت که سامانه املاک و اسکان موثر باشد و مشکلی را حل کند.
در حال حاضر بخش های مختلفی از بازار مسکن به تکمیل این اطلاعات نیاز دارند. مثلا برای بهبود وضعیت مالیات ستانی، باید آمار دقیق املاک و اسکان مشخص شود. باید معلوم گردد که هر مالک دارای چند تعداد خانه است تا مالیات های مربوطه به درستی اخذ شود.
علاوه بر این، برای وضع قوانین بازدارنده و سیاست گذاری های بعدی به اطلاعات دقیق این سامانه نیاز است.
قانون به صراحت اعلام کرد که تمام متقاضیان، مالکان و موجران باید اطلاعات خود را وارد سامانه املاک و اسکان کنند. در غیر این صورت، خانه آنها خالی محسوب می شود و مالیات ستانی از آن صورت می گیرد.
بر اساس گفته های بهروز سلطانی، بسیاری از خانه هایی که مالیات بر خانه های خالی برایشان وضع شده، در واقع واحدهایی بوده اند که مالک یا ساکن آنها، اطلاعاتشان را در سامانه املاک و اسکان ثبت نکرده است.
وی هشدار داد که در صورت عدم پیگیری برای درج اطلاعات، احتمالاً هرساله با مالیات مواجه خواهند شد. وی مسیر آینده بازار مسکن را در گرو همکاری نهادهای مختلف از جمله وزارت کشور دانست.
برای اینکه آینده بازار مسکن به خوبی رقم بخورد و اتفاقات مثبتی در آن رخ دهد، لازم است که همکاری بیشتری از حوزه های مختلف صورت بگیرد و اطلاعات سامانه املاک و اسکان تکمیل شود.
یکی از مهمترین سامانه هایی که باید به سامانه املاک و اسکان متصل شود، سامانه خانوار وزارت کشور است که سرشماری دقیقی از جمعیت کشور دارد و اطلاعات خانواده ها را در اختیار دارد. با اتصال این سامانه می توان گفت که بلاخره کار مربوط به سامانه املاک و اسکان به پایان می رسد و در نهایت می توان از آن برای سیاست گذاری های بخش مسکن استفاده کرد.
در حال حاضر، این سامانه الکن و بی فایده مانده؛ چرا که اطلاعات آن ناقص است. بارها تلاش شده که از اطلاعات آن جهت سیاستگذاری های مختلف استفاده شود اما به دلیل نقص اطلاعات، فقط بار مضاعفی روی دوش کارکنان وزارتخانه افتاده است.