محتوا :
باید در نظر داشت که ساخت یک ساختمان با تمام بخش های ضروری کار یک فرد و یا گروه نبوده و مشاغل زیادی درگیر ساخت یک واحد ساختمانی می شوند؛ اما این مشاغل شامل چه گروه هایی می شود و این افراد چه فعالیت هایی را پوشش می دهند؟ که برای پاسخ به این سؤال و سؤالاتی ازاین دست پیشنهاد می کنیم با پرشین سازه بزرگ ترین بانک اطلاعات ساختمان های در حال ساخت کشور همراه شوید تا با مشاغل مهم مربوط به صنعت ساختمان بیشتر آشنا شوید.
صنعت ساختمان سازی
از زمان پیدایش انسان ها تا به امروز بشر همواره به دنبال یافتن یک سرپناه برای زندگی خود و خانواده اش بوده است. به دنبال همین مسئله نیز ساختمان سازی به عنوان یک صنعت ساخت سازه های سنتی تا مدرن همچنان به فعالیت خود ادامه می دهد. هرچند که درگذشته نرخ این فعالیت ها کند و با چالش های عظیمی همراه بود و همین امر بهره وری صنعت ساختمان سازی را زیر سؤال می برده اما امروزه با ورود فناوری جدید به این صنعت این دست از فعالیت ها رشد چشم گیری داشته و امروزه ساخت ساختمان ها سریع تر از پیش انجام می گیرد. به طوری که امروزه شاهد انواع ساختمان های چندطبقه، آسمان خراش ها، برج ها و بسیاری از ساختمان های پیچیده دیگر هستیم.
مشاغل ساختمانی چیست؟
همان طور که میدانید درگذشته انسان ها مجبور به ساخت مسکن توسط خود بودند؛ اما با پیشرفته تکنولوژی و جوامع انسانی، افراد متخصص انجام این مهم را بر عهده گرفتند. افرادی که می توانستند یک سازه یا ساختمان با رعایت استاندارهای مهم بسازند و در مشاغل ساختمانی مشغول به کار بودند. درواقع این افراد از مهارت ساختن و تولید یک سازه یا ساختمان برخوردار بودند؛ بنابراین با توجه به توضیحات ذکرشده می توان مشاغل ساختمانی را یکی از قدیمی ترین مشاغلی عنوان کرد که برای انسان ایجادشده و هم اکنون نیز حتی با مکانیزه شدن بسیاری از امور حاضر می باشد؛ بنابراین در این مقاله به بررسی انواع مشاغل ساختمانی در حوزه ی ساخت وساز می پردازیم.
امنیت شغلی در مشاغل صنعت ساختمان
به طورکلی نمی توان منکر این موضوع شد که برخی از مشاغل وابسته به صنعت ساختمان به طور فصلی بوده که دراین بین کارگران فصلی ساختمانی در این دسته بندی ها قرار می گیرند چراکه در فصل هایی همچون پاییز و زمستان با توجه به کاهش ساخت وساز ساختمانی، صاحبان این مشاغل مجبور می باشند به طور موقت به دنبال مشاغل دیگری برای امرارمعاش بروند؛ بنابراین می توان مطرح کرد که نبود امنیت شغلی برای کارگران ساختمانی یکی از کاستی های موجود حال حاضر صنعت احداث در ایران می باشد.
انواع مشاغل ساختمانی
همان طور که در مقدمه نیز مطرح کردیم امروزه ساخت یک ساختمان و خانه نیاز به افراد و تخصص هایی دارد که در متن زیر به معرفی تعدادی از آن ها می پردازیم:
مدیر پروژه های ساخت وساز و عمران
به طورکلی این افراد وظایفی ازجمله برنامه ریزی، اداره، هماهنگی، یا تعیین بودجه (معمولاً از طریق کارکنان ناظر تابع) برای فعالیت های مرتبط با ساختمان و نگهداری از سازه ها، تأسیسات و سیستم ها. شرکت در جلسات فکری پیشرفت پروژه و نظارت بر سازمان دهی، زمان بندی و اجرا را بر عهده دارند و عموماً وجود آن ها ازجمله ضروریات اجرای یک پروژه ساختمانی می باشد.
نقشه بردار و نقشه نگار
نقشه بردار یا نقشه نگار فردی است که در شاخه ای از علوم مهندسی تحصیل کرده است که به جمع آوری، آماده سازی، ذخیره سازی، پردازش، مدیریت، تحلیل، تلفیق، بازیابی و انتقال داده های مکان مرجع می پردازد. به طورکلی عملیات نقشه برداری عموماً شامل دو مرحله برداشت (اندازه گیری و محاسبه) و ارائه نتایج کار است که در مرحله اندازه گیری، از وسایل و دستگاه هایی نظیر توتال استیشن ها، تئودولیت ها، جی پی اس و بسیاری از موارد دیگر در کنار روش های مختلف کار استفاده می شود تا داده های لازم برای مرحله دوم به دست آید. سپس نتایج کار به صورت های نقشه و یا جدول به کارشناسان مربوطه ارائه می دهند.
مهندس عمران در ساختمان سازی
مهندس عمران به طراحی و مدیریت انواع پروژه های ساختمانی از تعمیر پل ها گرفته تا ساخت یک استادیوم ورزشی جدید می پردازد و باید در ریاضیات و مهارت های فناوری اطلاعات تخصص خوبی داشته باشد. همچنین باید بتواند به خوبی طرح ها و ایده های خود را برای دیگران بیان کرده و درنتیجه باید مهارت های ارتباطی بسیار خوبی نیز داشته باشد. به طورکلی وظیفه طراحی برنامه ریزی و ساخت یک پروژه ساختمانی بر عهده مهندس عمران می باشد، کسی که تمام بخش های یک ساختمان را طراحی کرده و سپس میزان کار و مسائل مربوطه را محاسبه کند.
از دیگر وظایف یک مهندس عمران در یک ساختمان نظارت بر پروژه نیز می باشد. همچنین تهیه پیشنهاد برای مناقصه ها، گزارش به مشتریان، مراکز دولتی و سازمان های برنامه ریز در کنار مدیریت، هدایت و نظارت بر پیشرفت هر مرحله از تولید از دیگر وظایف یک مهندس عمران است. لازم به ذکر است که مهندسین عمران می توانند در شرکت های خصوصی و دولتی مشغول به کار شده بر روی پروژه های آن ها کار کنند.
مهندس معمار در ساختمان سازی
لازمه شغل مهندسی معماری داشتن خلاقیت، هنر و ایده پردازی می باشد. مهندسان معمار طراحی نمای داخلی و خارجی ساختمان را بر عهده دارند و پروژه ها را بر اساس همان طرح و نقشه های طراحی شده به پیش می برند. معماری، هنر و فن طراحی و ساختن بناها، فضاهای شهری و دیگر فضاهای درونی و بیرونی برای پاسخ هماهنگ به نیازهای کارکردی و زیباشناسانه است. درواقع به طورکلی مهندس معماری فردی است که طراحی ماکت و طراحی معماری داخلی یک بنا را انجام می دهد. مهندس معمار، نقشه های ساختمان های جدید و برنامه بازسازی و محافظت از ساختمان های قدیمی را طراحی می کند. همچنین کار طرح ریزی ترکیب و نحوه قرارگیری مجموعه ای از ساختمان ها و فضاهای اطراف را نیز انجام می دهد. درواقع یک مهندس معمار کارها را با تکیه بر علم مهندسی، ذوق هنری و شناختی که از فرهنگ، آداب ورسوم، جغرافیای انسانی و طبیعی محل موردنظر خود دارد، انجام می دهد.
معمار محوطه سازی و منظر
به طورکلی معمار محوطه سازی و منظر فعالیت هایی ازجمله برنامه ریزی و طراحی محوطه ها برای پروژه هایی مانند پارک سازی و دیگر تأسیسات تفریحی، فرودگاه، بزرگراه، بیمارستان، مدرسه، تقسیمات ارضی و مناطق تجاری، صنعتی و مسکونی را بر عهده دارد.
مهندس برق ساختمان
به طورکلی مهندس برق کار فردی می باشد که در زمینه سیم کشی الکتریکی ساختمانی، ماشین های ایستگاهی و تجهیزات آن تخصص دارد. معمولاً این نوع از فعالیت ها بین دو گروه برق کار عمومی و برق کار صنعتی تقسیم می شود. مهندس برق ساختمان از مشاغل ساختمانی مهم به حساب می آید که وظایف او شامل طراحی و نصب سیم های برقی و روشنایی به همراه بررسی ایمنی کار و نصب تجهیزات حفاظتی و غیره در یک ساختمان می باشد.
اپراتور ماشین آلات مکانیکی
باکمی توجه به بخش های ساخت وساز، مانند ساخت پروژه های مسکونی، تجاری یا زیرساخت ها مشاهده می شود که اپراتور تجهیزات سنگین در تمامی آن ها موردنیاز بوده و حضورداشته و می بایست از ماشین آلات سنگین جهت جلو بردن کارهای ساختمانی استفاده شود. اتکا به این ماشین ها مانند غلتک و بولدوزرها در پروژه های پیمانکاری راه سازی و یا جرثقیل و تاور کرین در پروژه های ساختمانی به حدی است که عملاً انجام پروژه های جدید بدون وجود این افراد امکان پذیر نیست. با توجه به گستره وسیع پروژه های پیمانکاری، مشاغل زیادی در این زمینه وجود دارد، اما تنها نکته منفی این است که این شغل ها معمولاً فصلی می باشند. دقت شود که فرد مسئول در این حوزه حتماً بادید دارای گواهینامه های ضروری در این بخش باشد.
تکنسین برق
به طورکلی جالب است بدانید که تکنسین های برق طیف وسیعی از دانش و مهارت های لازم را دارا می باشد که در بسیاری از جنبه های ساخت وساز کاربرد دارد. درواقع زمانی که پیمانکاران مجوز ساخت وساز مکانی را دریافت می کنند، نیازمند تکنسین های برق جهت مونتاژ، نصب و تعمیر سیم های برق هستند. علاوه بر این، تکنسین های برق باید از مهارت کنترل وسایل و تجهیزات به کاربرده شده در ساختمان برخوردار باشند.
گچ کار و گچ بر ساختمان
گچ کار معمولاً فردی می باشد که روکاری بدنه دیوارهای یک ساختمان را بر عهده داشته و آجرهای ساختمان را با استفاده از گچ سفید یا رنگی می پوشاند. گچ کارها از میزان دقیق مواد و با آماده کردن آن را بر روی سطوح دیوار ثابت آگاه بوده و این افراد می توانند به صورت استخدامی و مستقل مشغول به کار شوند. در کنار آشنایی با گچ کارها باید بدانید که گچ بری نیز ازجمله مشاغل مهم در بحث ساختمان بوده و این افراد وظیفه طراحی و پیاده سازی تزیینات گچی به کاررفته در یک فضا را بر عهده دارند. گچ برها بخش هنری تر یک ساختمان را نسبت به گچ کارها جلو می برند.
کارگر ساختمان در صنعت ساختمان سازی
یکی دیگر از مشاغل مرتبط با صنعت ساختمان، کارگر ساده ساختمانی است و درصورتی که این افراد بتوانند تجربیاتی در مشاغل ساختمانی را کسب نماید می تواند فرصت های شغلی فراوان را برای خود ایجاد کند. بسیاری از کارهای ساختمانی نیاز به مهارت خاصی نداشته و کارگر ساختمانی با اندک تجربه و مهارت می توانند آن ها را به بهترین شکل انجام دهند. مشاغلی ازجمله تخلیه مصالح ساختمانی، جابجایی متریال ساخت وساز، کار با ماشین های ساده در این حوزه، کمک به بنا و کاشی کار و مواردی از این قبیل از مشاغل موردبحث برای کارگر ساختمانی می باشد.
لوله کش ساختمان
لوله کش به فردی گفته می شود که متخصص در نصب و راه اندازی سامانه های مبتنی بر لوله و آب است. درواقع این افراد ضمن شناخت انواع لوله و اتصالات آن ها می توانند متناسب با الگوی ساختمان لوله ها را به وسیله ابزار و تجهیزات مناسب برای آب رسانی یا تخلیه فاضلاب ساختمان مورداستفاده قرار دهند. به طورکلی می توان از حوزه های فعالیتی زیر به عنوان خدماتی که یک لوله کش ارائه می دهد اشاره کنیم:
- لوله کشی آب ساختمان
- لوله کشی فاضلاب
- لوله کشی گاز
- نصب شیرآلات
لازم به ذکر است که برخی از حوزه های ذکرشده، به قدری حساس و حرفه ای می باشند که به صورت تخصصی باید دنبال شود. یکی دیگر از مواردی که لازم است در مورد فعالیت های یک لوله کش به آن اشاره شود، انجام خدمات تعمیرات در تمامی دسته های فوق است. بدیهی است که افراد ماهر دارای توانایی پیاده سازی یک پروژه امکان انجام تعمیرات و بازسازی را هم دارند.
نقاش ساختمان
زیبایی داخلی و خارجی یک ساختمان باعث بهتر و زیباتر دیده شدن آن ساختمان می شود. نقاش ساختمان یک متخصص هنری است که با استفاده از رنگ های خود به زیباسازی محیط داخلی دیوارها و سقف ها و محیط خارجی یک ساختمان می پردازد. درواقع فردی که به شغل نقاشی ساختمان علاقه دارد باید ذوق هنری نقاشی نیز داشته باشد تا بتواند در کار خود موفق شود. لازم به ذکر است که بیش تر کار نقاش بر روی دیوار می باشد و نخست باید زیرسازی را انجام دهد یعنی باید سطح کار را با استفاده از بتونه پوشاند و سپس با سنباده زدن بر دیوار، آن را نرم کرده تا هنگامی که رنگ را بر دیوار می زند، رنگ به درستی بر روی دیوار بنشیند تا دیوار دارای برآمدگی و فرورفتگی نباشد. نقاشان ساختمان می توانند در شرکت های ساختمانی خدماتی، تعمیراتی و غیره استخدام و مشغول به کار شوند و یا در صورت داشتن شرایط لازم، مستقلاً به کار نقاشی ساختمان مشغول شوند.
شیشه بر ساختمان
در شهرهای بزرگ که برج سازی رونق بیشتری دارد، نصب شیشه های نمای خارجی برج های بلندمرتبه، نصب شیشه های در و پنجره ساختمان، یک فرصت شغلی پرسود برای صاحبان این نوع از کسب وکارها می باشد. درواقع شغل شیشه بری نیز ازجمله مشاغلی است که در هر ساختمان به صورت کلی مورداستفاده بوده و تقریباً همه ی واحدهای ساختمانی به آن نیاز پیدا می کنند.
کلام آخر
همان طور که در طول این مقاله از پرشین سازه مطالعه کردید، برای ساخت یک ساختمان به بهترین نحو ممکن وجود افراد و متخصصین زیادی ضروری می باشد تا یک بنا را به شکل اصولی و همراه با استانداردهای کشور و یا جهان اجرا شود که این افراد از مهندسین بخش های مختلف تا نقاش، بنا و تکنسین های مختلف که در این صنعت حضور دارند را شامل می شود. در پایان نیز امیدواریم که مطالب مطرح شده در این بخش از وبلاگ پرشین سازه برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد.