چالش‌های فاز دوم توسعه فرودگاه امام خمینی(ره)

imam-khomeini-airport

یک هفته مانده به پایان شهریور، ابهام در تحقق وعده‌های مدیرعامل شهر فرودگاهی امام

در حالی که تنها چند روز به پایان شش‌ماهه‌ی نخست سال باقی مانده، هنوز خبری از تکمیل و بهره‌برداری جبهه‌ی اول فاز دوم توسعه‌ی فرودگاه بین‌المللی امام خمینی(ره) نیست. این موضوع نه‌ تنها به دغدغه‌ای برای مسئولان تبدیل شده، بلکه نگاه‌ها را متوجه یکی از راهبردی‌ترین پروژه‌های عمرانی کشور کرده است.

به گزارش پرشین سازه، آذر ماه ۱۴۰۲، همزمان با آغاز رسمی عملیات اجرایی فاز دوم توسعه، مدیرعامل شهر فرودگاهی اعلام کرد که با استفاده از روش تهاتر، حدود دو و نیم تا سه میلیارد یورو سرمایه‌گذاری در این طرح صورت خواهد گرفت. بر اساس همان برنامه، قرار بود ظرف پنج سال، ترمینالی مدرن با زیربنای ۴۱۰ هزار متر مربع ساخته شود.


 

رویای ۲۰ ساله‌ای که نیمه‌تمام مانده است

طرح توسعه‌ی فاز دوم فرودگاه امام خمینی از نگاه بسیاری از کارشناسان، تحقق آرزویی است که بیش از دو دهه در انتظار اجرا مانده بود. بسیاری از مشکلات زیرساختی و محدودیت‌های پروازی فرودگاه به دلیل عقب‌افتادن همین طرح بوده است.

طبق آخرین آمار اعلام‌شده، حدود ۴۰ درصد از عملیات اجرایی به انجام رسیده است. همکاری با شرکت چینی «هاوکان» و قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا نیز به پروژه اعتبار و توان اجرایی مضاعفی داده است. با این حال، تأمین مالی همچنان حلقه‌ی مفقوده‌ای است که باعث کندی کار شده.


 

ظرفیت ۳۵ میلیون مسافر؛ وعده‌ای که هنوز روی کاغذ است

یکی از بخش‌های کلیدی این پروژه، افزایش ظرفیت جابه‌جایی مسافر است. بر اساس طرح توسعه، زیرساختی ایجاد خواهد شد که امکان جابه‌جایی سالانه ۳۵ میلیون مسافر را فراهم می‌کند. این موضوع به‌ویژه برای ایران، با توجه به موقعیت ژئوپلیتیک و جایگاه ترانزیتی کشور، اهمیت حیاتی دارد. اگر این ظرفیت محقق شود، فرودگاه امام می‌تواند به قطب اصلی پروازهای بین‌المللی منطقه تبدیل شود.

علاوه بر این، در فاز دوم توسعه، ساخت آشیانه‌های تعمیر و نگهداری هواپیما، انبارهای لجستیکی و مراکز خدماتی نیز در نظر گرفته شده است.


 

پروژه‌های عمرانی و وعده‌های تازه

تابستان گذشته، مدیرعامل شهر فرودگاهی از آماده بودن هفت پروژه‌ی عمرانی با ارزشی بالغ بر ۱۱ همت خبر داد. این پروژه‌ها شامل بخش‌هایی از ساختمان عملیات فرودگاهی، ارتقای ترمینال و پارکینگ طبقاتی می‌شود.

اما همچنان پرسش مهم پابرجاست: چه میزان از این وعده‌ها به مرحله‌ی اجرا رسیده است؟ گزارش‌ها نشان می‌دهد که با وجود تلاش‌های انجام‌شده، تخصیص منابع مالی به کندی صورت گرفته و این موضوع عملاً بسیاری از طرح‌ها را در نیمه‌راه نگه داشته است.


آینده‌ای پر از پرسش

توسعه‌ی فاز دوم شهر فرودگاهی امام، اگرچه از نظر زیرساختی و اقتصادی یکی از پروژه‌های بی‌نظیر کشور محسوب می‌شود، اما اکنون با چالش‌هایی جدی روبه‌روست. منابع مالی و بروکراسی‌های اجرایی سبب شده‌اند که وعده‌های اعلامی با واقعیت فاصله بگیرد.

اکنون که تنها چند روز از نیمه‌ی نخست سال باقی مانده، نگاه‌ها به سمت وزارت راه و شهرسازی دوخته شده است. آیا «جبهه‌ی اول فاز دوم» سرانجام تا پایان سال به بهره‌برداری می‌رسد؟

دیدگاه ها غیرفعال است